2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Wass Albert szobor a Medgyessy sétányon

Több száz résztvevő, köztük önkormányzati képviselők és ismert városi személyiségek előtt helyezték el Wass Albert író szobrának alapkövét pénteken a debreceni Nagyerdőben. Az életnagyságú alkotás elkészítéséhez és felállításához szükséges pénzt a debrece
2008. február 15. péntek 16:50 - Hírextra
Az egyesület és a Gróf Wass Albert Társaság által szervezett alapkőletételi ünnepségen a kaszinó tagjaként Kósa Lajos polgármester mondott beszédet.

A fideszes politikus egy idézettel kezdte, amit a munkássága miatt sok vitát kiváltó erdélyi magyar költő és író az 1998-ban bekövetkezett halála előtt három évvel készített filmben mondott. "Ébredjetek föl magyarok, s legyetek újra nemzet! Váljatok nemzetté, ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem, hogy ki mennyi jót, szépet és hasznosat tud tenni, cselekedni a magyar közösségért."

A polgármester ezután emlékeztetett arra a vitára, ami a szobor állítása kapcsán kirobbant a helyi politikusok, illetve hazai és határon túli irodalmárok között. Legutóbb például írók és költők egy csoportja aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza a szobor felállítását. Erre reagálva Kósa Lajos úgy fogalmazott: Wass Albertnek azért van helye a Medgyessy sétányon Fazekas Mihály, Arany János, Ady Endre, Krúdy Gyula és más, debreceni kötődésű írók és költők között, mert nemcsak munkássága indokolja ezt, hanem az is, hogy 1928 és 1931 között a város gazdasági akadémiáján folytatott tanulmányokat.

A polgármester közlése szerint Wass Albert egy költeményében tökéletesen kifejezte a mai állapotokat és találóan fogalmazta meg, hogy nincs szükség szekértáborokra, azokra sem tud haragudni, akik ellene fordultak, hiszen el kell következni a megbocsátásnak, mert valamennyien a magyar érdekeket kell, hogy szolgálják.

A beszédet követően a Polgári Casino Egyesület, a Gróf Wass Albert Társaság és egy alapítvány képviselői helyezték el az életnagyságú szobor alapkövét a Medgyessy sétányon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását