2024. április 29. - Péter

Az utolsó programok

Befejezéséhez közeledik a február 20-án indult Kodály Zoltán jubileumi év, amelyet a zeneszerző születésének 125., valamint halálának 40. évfordulója tiszteletére rendeztek. Az eseménysorozat záró hetében országszerte változatos műfajú programokon emléke
2007. december 11. kedd 14:15 - Hírextra
 Szerdán a Zeneakadémián, az alma materben 10 órától 22 óráig Kodály Zoltán művei csendülnek fel az intézmény kis- és nagytermében. A díjmentesen látogatható "zenei maraton" alkalmából 12 órán keresztül Kodály Zoltán kórusművei, kamara- és nagyzenekarra, szólóhangszerre írt művei, valamint dalok lesznek hallhatók többek között olyan neves művészek közreműködésével, mint Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Bogányi Gergely, Perényi Miklós, Mező László, Sólyom-Nagy Sándor, Várjon Dénes, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás. A maraton Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok fellépésével zárul.

Pénteken tudományos ülésszakot rendez a budai Erdődy-palotában az MTA Zenetudományi Intézete, Kodályné Péczely Sarolta védnökségével. A neves kutatók, például Vikárius László, Richter Pál, Komlós Katalin előadásai után a Rózsavölgyi Kiadónak az emlékévre megjelent köteteit mutatják be, délután pedig emlékkiállítás nyílik, amelyet Sárosi Bálint zenetudós vezet be.
December 14-én és 16-án zeneszerző szülővárosában a Kodály Társaság kecskeméti tagjainak kórusai adnak hangversenyt a hírös város református újkollégiumában és piarista templomában.
Csaknem egész napos Kodály-programot szervezett a Művészetek Palotája: december 15-én, szombaton fiatal muzsikus tehetségek mutatkozhatnak be, majd Kodály Zoltán munkásságáról kezdődik vetélkedő, 16 órától pedig a "Legyen a zene mindenkié!" Kodály-mottóval közös muzsikálást tartanak.

Mivel Kodály nagyon fontosnak tartotta, hogy a zenét tanuló fiatalok más művészeti ágakat is ismerjenek, képzőművészeti pályázatot hirdetett a Művészetek Palotája. A művekből 17 órakor kiállítás nyílik, a díjazottak is akkor vehetik át jutalmukat.

Az Országos Széchényi Könyvtárban szombaton délelőtt mutatják be a Kodály a színpadon című könyvet, amelyet az Osiris Kiadó jelentett meg. Kis Domokos Dániel válogatása nem hagyományos tanulmánykötetet, inkább emlékkönyv, képes album, opera- és balettkalauz.
Vasárnap, december 16-án délelőtt a Farkasréti temető művészparcellájában lévő síremléknél ünnepi koszorúzáson emlékeznek Kodály Zoltánra.

Vasárnap délelőtt a Bartók Emlékházban Várjon Dénes zongoramatinéján Kodály-művek hangzanak el, közreműködik a friss Prima Primissima díjas Perényi Miklós csellóművész. Ugyanekkor a Régi Zeneakadémián a doktoranduszok koncertjén is megszólalnak Kodály alkotásai.

Vasárnap este három helyen is Kodály-zeneművek, színpadi alkotások láthatók és hallhatók. A Magyar Állami Operaházban a Psalmus Hungaricust, majd a Székely fonó című daljátékot adják elő.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus koncertjén szintén a Székely fonó elevenedik meg.
A Zeneakadémia nagytermében az Annyi Áldás címmel rendezendő koncerten a nagyszabású énekkari művek - a Zrínyi szózata, az Angyalok és pásztorok, a Hegyi éjszakák, a Vejnemöjnen muzsikál, a Balassi Bálint elfelejtett éneke, a Liszt Ferenchez - mellett ugyancsak fölcsendül a Psalmus Hungaricus.

A jubileumi év fináléját Kecskeméten tartják: hétfőn este a Katona József Színházban ünnepi gálakoncertet tartanak, amelyen kihirdetik a szeptember óta tartó "Serkenj fel, kegyes nép!" című Kárpát-medencei Kodály-vetélkedő eredményét.

A Magyar Zenei Tanács és az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete is szervezett vetélkedőt felső tagozatos és középiskolás tanulók részére. A játék felölelte Kodály Zoltán életének fontos állomásait, zenekari műveit, kamarazenéjét, színpadi alkotásait, zongoramuzsikáját, dalait és kórusműveit. A vetélkedőre több mint 600 gyerek, 106 csapat jelentkezett erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, burgenlandi és magyarországi tanintézményekből. A döntőt december 17-én tartják a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtárban.

Megjelent a jubileumi év alkalmából indított CD-sorozat első darabja a Budapest Music Center kiadásában: a Háry János szvit, a Nyári este és a Fölszállott a páva szólal meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában, Fischer Ádám vezényletével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását