2024. április 29. - Péter

Népszavazás külföldön

Aki külképviseleten kíván szavazni a március 9-ei népszavazáson, annak ezt a jövő péntekig kell jeleznie a helyi jegyzőnél; a szükséges nyomtatvány az Országos Választási Iroda (OVI) honlapjáról letölthető.
2008. február 15. péntek 08:14 - Hírextra
A választási értesítőt ugyancsak február 22-éig kell megkapnia a 8 millió választópolgárnak, ám aki megvárja az esetleg utolsó nap érkező dokumentumot, az lekésheti a külföldön szavazás lehetőségét.

Aki már most tudja, hogy a népszavazás napján külföldön tartózkodik, ne várja meg az értesítőt, hanem mielőbb kérelmezze a külképviseleti névjegyzékbe vételét a helyi jegyzőnél. A február 22-ei dátum jogvesztő hatályú: ezt követően már nincs lehetőség arra, hogy a választópolgár felvetesse magát a külképviseleti névjegyzékbe.

A korábbi választások alapján legalább 4-5 ezer külképviseleti szavazóra számít az OVI a márciusi népszavazáson. A pártok saját költségükre küldhetnek megfigyelőket valamennyi külképviseleti szavazásra.

Az OVI március 1-jéig elektronikus úton eljuttatja a külképviseletekre a névjegyzéket.
A szavazást külföldön mindenhol vasárnap tartják, kivéve azokon a helyeken, ahol az időeltolódás miatt már szombaton, március 8-án megnyitják a külképviseleti szavazóköröket.

A külképviseleti szavazatok hazaszállítása miatt négy napot várni kell az előzetes eredmény megállapításáig: vagyis hiába zárnak be a szavazókörök vasárnap este 7 órakor, meg kell várni, amíg valamennyi földrészről Budapestre szállítják a lepecsételt borítékokat a voksokkal.
A külképviseleti voksokat az Országos Választási Bizottság számolja össze, várhatóan a médianyilvánosság előtt március 13-án.

Az európai országok többségében a hasonló külképviseleti szavazásokon már régen nem papíralapú voksolást, hanem ennél korszerűbb módszereket alkalmaznak a választásokon. Van ahol a világhálón keresztül, egy személyi azonosító megadásával lehet szavazni, míg máshol úgynevezett érintőképernyős számítógépről.

A megfelelő adatbiztonsági szűrőkkel ellátott elektronikus rendszerek legnagyobb előnye, hogy a szavazást mindenhol egy időben lehet megtartani, és így nem kell megvárni a voksok "hazaérkezését". (A jelenlegi magyar gyakorlat az, hogy a parlamenti választások első fordulóját a külképviseleteken egy héttel korábban tartják.)

A jelenlegi választási törvény külképviseleti szavazásra vonatkozó rendelkezései 2009. decemberéig hatályosak, így még az európai uniós parlamenti választásokat is ennek alapján tartják meg. A jogszabály megváltoztatásához kétharmados parlamenti támogatásra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását