2024. május 2. - Zsigmond

Nem lesz járulékemelés az SZDSZ szerint

Az egészségbiztosítási reformmal is szolidaritásra épülő rendszer jön létre, ahol világos mindenki számára, hogy saját vagy az állam által teljesített befizetések alapján hol, milyen ellátásra, milyen feltételekkel jogosult - írták kormánypárti szabad dem
2007. december 14. péntek 19:32 - Hírextra
"Az általunk javasolt reformmal is szolidaritásra épülő rendszert hozunk létre, ahol világos mindenki számára, hogy saját vagy az állam által teljesített befizetések alapján hol, milyen ellátásra, milyen feltételekkel jogosult. Az új rendszerre való áttérés nem jár járulékemeléssel, tehát senkinek nem kell többet fizetnie, a jövőben is mindenki szükségletei alapján kap ellátást, miközben jövedelemarányos járulékot fizet" - áll az MTI-hez is eljuttatott válaszlevélben.

Mint írták, "válaszúton voltunk és döntöttünk. Az volt a kérdés, hogy tovább őrizzük-e a magyar egészségügyben a szocialista rendszer örökségét, az állami monopóliumot, az igazságtalanságot, a látszat szolidaritást, a hálapénzt, az ésszerűtlen működést, a gyenge minőséget, vagy elindulunk egy olyan egészségügy megteremetése felé, amelyben a beteg lesz a legfontosabb szereplő, folyamatosan javul az ellátás minősége és fokozatosan megszűnik a hálapénz."

Döntöttünk, és az utóbbi utat választottuk. A döntésünket megkönnyítette, hogy az elmúlt másfél év vitáiban kiderült: nincsen olyan kidolgozott javaslat, amely a felsorolt problémákat és a kitűzött célokat más módon érné el - szögezték le.

Egyetlen meggyőző érvet nem hallottunk arról, hogy a jól ismert egyetlen állami "biztosító" hogyan tudja tartósan megakadályozni a pazarlást, hogyan tudja központilag elérni a betegbarát szemléletet, hogyan tud a minőség javítására ösztönözni és hogyan tudja a hálapénzt megszüntetni - írták, majd hozzátették: nem kaptak választ arra az alapvető kérdésre, hogy "miért baj az, ha az emberek élhetnek választási szabadságukkal a közszolgáltatások egyik legfontosabb területén".

Az egészségbiztosítási reform lényege - mint rámutattak - két elemből áll: egyrészt választási szabadsága lesz az embereknek, másrészt a társadalombiztosítás működtetését új, egymással versenyző szereplőkre bízzák. Ezek az új szereplők a létrejövő pénztárak, közöttük az emberek szabadon választhatnak, mindezt a társadalombiztosítás keretei között tehetik.

Az emberek válogathatnak a pénztárak között, de a pénztárak nem válogathatnak a hozzájuk forduló emberek között. Törvény mondja ki, hogy kötelező lesz mindenkivel szerződniük. Az új rendszerben nem lesz "senki földje", mindenki tartozik valahova. A rendszerből nem lehet kikerülni. "Fenntartjuk a kötelező biztosítás elvét, így senki nem marad ellátás nélkül" - írták.

A szabaddemokrata politikusok szerint "az emberek demokratikus jogának része az, hogy a lehető legszélesebb körben dönthessenek az életüket meghatározó kérdésekben. Az egészségügy biztosan nem az a terület, ahol ettől a szabadságtól meg kellene fosztani az embereket".

A válaszlevelet aláírta többek között Kóka János, az SZDSZ elnöke, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Kincses Gyula egészségügyi államtitkár, Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke, Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője valamint Kuncze Gábor országgyűlési képviselő.

A Válaszút című szerdán közzétett állásfoglalásban az azt aláírók a társadalombiztosítás reformját megfogalmazó törvénytervezet elutasítását kérték a kormánypárti képviselőktől. Szerintük nem létezik olyan garancia, amely kizárná, hogy szűkítsék a szolgáltatási csomagot, vagy azt, hogy a rendszer a súlyos betegeken takarékoskodjék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását