2024. május 3. - Tímea, Irma

Napoznak és pumpálnak a román honatyák

Napelemekkel és hőpumpával készülnek felszerelni a román parlament épületét, hogy ezáltal próbáljanak energiát spórolni. A döntés a komoly imázsdeficittel küzdő román parlament vezetőségétől származik.
2008. február 15. péntek 08:10 - Hírextra
A parlamentnek otthont adó, a Pentagon után a világ második legnagyobb épületeként számon tartott ingatlanra napelemeket szerelnek fel, udvarában pedig hőpumpákat helyeznek működésbe, illetve lecserélik az összes villanykörtét takarékos fényforrásra.

Iulian Iancu szociáldemokrata parlamenti képviselő kezdeményezésére az alsóház vezetősége beleegyezett abba, hogy készüljön el a Romániában még úttörőnek számító beruházás megvalósíthatósági tanulmánya. Ennek célja, hogy a hatalmas költséggel működő épület energiatakarékosabbá váljon. A kezdeményező kiszámította, hogy csupán azzal 60 százalék villamosenergiát spórolnának meg, ha beszerelnék a hatékonyabb energiafelhasználású fénycsöveket.

A román sajtó kiszámította, hogy míg egy négyszobás lakásban a havi áramfogyasztás nem több 2 gigakalóriánál, addig a parlamentben harminc nap alatt majdnem kétezer gigakalória villamos energia fogy. Az intézkedés azért is vált szükségessé, mert már 1997-ben - amikor pedig a parlamentben az energiafogyasztás még kisebb volt a mostaninál - az épület évente annyit fogyasztott, mint a több mint 230 ezer lakosú Ploiesti városa.

A román parlament épületét Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor építtette a nyolcvanas években. A 270 méter hosszú és 245 méter széles épületmonstrum 86 méter magas, de az épületből 92 méter a föld mélyébe nyúlik, ugyanis a 12 felszín fölötti emelet mellett nyolc föld alatti szinttel is rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását