2024. május 3. - Tímea, Irma

Lamperth szerint nőtt a foglalkoztatottság

2002 és 2007 között 47 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma a 15-64 éves korosztályban, a foglalkoztatási ráta pedig 56,2-ről 57,3 százalékra javult - mondta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter évértékelő tájékoztatóján csütörtökön Bu
2008. február 14. csütörtök 17:12 - Hírextra
Mint mondta, átalakult a foglalkoztatás szerkezete, 47,3 ezerrel csökkent a közszférában foglalkoztattak száma, de őket "felszívta a munkaerőpiac."

A kormányszóvivői tájékoztatón Lamperth Mónika az elmúlt év eredményeit összefoglalva kiemelte, hogy a munkaerőpiaci alap kifizetései 2006-ban és 2007-ben elérték a 638 milliárd forintot.
A humánerőforrás operatív program keretében foglalkoztatási, felnőttképzési és szociális területet érintő programokra 111,8 milliárd támogatásról döntöttek, amelyből eddig 83,5 milliárdot fizettek ki.

Elmondta, hogy a társadalmi megújulás operatív program és a társadalmi infrastruktúra operatív program fontos szakmai célkitűzések megvalósítására indult el. Az előbbi 124 milliárd, az utóbbi pedig 19 milliárd forintból gazdálkodhat.

A szaktárca munkaerőpiaci politikájában célzott foglalkoztatáspolitikai intézkedések segítik a munkahely-teremtési akciókat, például munkahelyteremtő beruházások, vagy a magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásainak támogatása - közölte.

Beszámolt a pályakezdőket segítő START programról is: eddig 55 ezer fiatal foglalkoztatására nyílt lehetőség a START kártyával.

A tartósan álláskeresőket, a gyes mellett munkát vállalók, a gyesről ápolási díjról visszatérőket segíti a START Plusz program, eddig ötezer ilyet osztottak ki.

A START Extra keretében eddig 2.800 - az életkor, vagy alacsony iskolai végzettség miatt - tartósan álláskeresőt segítettek.

Elmondta, hogy megújították a szak- és felnőttképzést. 2006-ban és 2007-ben 50 milliárd forintot költöttek képzésekre. A "Lépj egyet előre" program során összesen 31 ezer embernek tudtak segíteni az álláshoz jutásban.

A feketemunka visszaszorítására 57 ezer munkaügyi ellenőrzést végeztek és 115 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót találtak.

Szólt arról is, hogy szigorúbbá vált a fogyasztóvédelem. Az eredmények közé sorolta, hogy létrehozták a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, és 2008-tól Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózata működik.

Az eredmények között számolt be többek között arról is, hogy elkészítették és társadalmi vitára bocsátották a hajléktalanügyi stratégiát, kiépítették az Országos Esélyegyenlőségi Hálózatot, és létrehozták az Egyenlő Bánásmód Hatóságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását