2024. május 6. - Ivett, Frida

Tiszta víz a Velencei-tóban

Befejeződött a „Velencei-tavi Regionális Szennyvízelvezető és –tisztító Rendszer” 2005-ben indult bővítése és fejlesztése. A projektben 6 település 54 ezer lakosa érintett.
2007. március 30. péntek 14:52 - Hírextra
A beruházás eredményeképpen nem csak az állandó lakosság életkörülményei javulnak, de az igényes turista forgalom fogadási feltételei, valamint a tó vízminősége is, közölte a Környezet és Vízügyi Minisztérium(KVM) hírlevelében. A projekt során a szennyvíztisztító kapacitása a duplájára bővült. Emellett közel 85 km szennyvízcsatorna és 14 db szennyvíz átemelő és 5580 ingatlanhoz 41 km házi bekötővezeték épült meg. Az ingatlanok rákötése a csatornarendszerre megkezdődött a jelenleg 50%-os rákötési arány a tervek szerint még 2007-ben 90% lesz. A beruházás környezetvédelmi és a tó vízminősége szempontjából igen fontos szerepet játszik, mivel jelentősen csökkenti a Velencei-tavat érő "háttérszennyeződést". A beruházás részeként kibővítették és megújították az agárdi Szennyvíztisztító Telepet is.

Ezen kívül megvalósul a keletkező szennyvíziszap korszerű mezőgazdasági hasznosítása is.

Az 5,6 milliárd forintos beruházás 70%-a európai uniós támogatás, 25%-át a magyar állam bocsátotta rendelkezésre, a fennmaradó 5%-ot pedig a települések önkormányzatai, valamint a DRV Zrt. biztosította.

Annak érdekében, hogy a Velencei-tó körüli településeken a csatornázás 100 %-os legyen, és a térségben keletkező kommunális szennyvízmennyiség teljes egészében tisztításra kerüljön, a hat érintett település (Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Sukoró és Velence) és a Dunántúli Regionális Vízmű ZRt. konzorciumot hoztak létre, melynek célja a tervezett beruházás anyagi hátterének megteremtése volt, elsősorban az Európai Unió részéről igényelhető, vissza nem térítendő támogatás formájában. Az ehhez szükséges pályázattal és az egyéb ügyintézéssel kapcsolatos teendők koordinálását a Velencei-tavi KIOP Projekt Iroda végezte. A „Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program – Környezetvédelmi prioritás – Szennyvízelvezetés és -tisztítás fejlesztése” megnevezésű pályázaton való részvétel sikeresnek bizonyult, így 2005-ben megkezdődhetett a beruházás megvalósítása.

A szennyvíztisztító telep bővítésével kapcsolatos munkák 2006. második félévében fejeződtek be, a próbaüzem 2006. augusztus 22. és 2007. február 22. között zajlott. A létesítmények műszaki átadás-átvételi és üzembe helyezési eljárása 2007. február 28-án történt meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását