2024. április 16. - Csongor

Hősöket látnak a szovjet katonákban

Budapest fasizmus alóli felszabadulásának 63. évfordulójára emlékezett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerdán a budapesti Szabadság téren lévő szovjet hősök emlékmű előtt.
2008. február 13. szerda 13:32 - Hírextra
Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke beszédében azt mondta: akkor lesz demokrácia Magyarországon, ha meg tudnak állni a Szabadság téren egy pillanatra, és a parlamenti pártok is fejet tudnak hajtani azoknak az emléke előtt, akik elhozták a felszabadulást.

Hozzátette: ők a szovjet katonákban azokat a hősöket látják, akik megszabadították az országot a fasizmustól, és ezért tisztelegnek emlékük előtt. Megjegyezte, a volt szovjet utódállamokban a magyar katonák világháborús emlékműveit, hősi halottak sírjait is ápolják az ott élők, ezért Magyarországnak is meg kel adnia a tiszteletet. Az ünnepségen diplomáciai szervezetek mellett a MEASZ vezetése is elhelyezte a megemlékezés koszorúit az emlékmű előtt. A rendezvényen mintegy félszázan vettek részt.

A rendőrség a megemlékezés idejére lezárta a Szabadság teret. A Zoltán utcában és a Magyar Televízió épülete előtt rendőrautók várakoztak, míg a téren és az oda vezető utcákon egyenruhás rendőrök álltak, akik a rendezvény helyszínére nem engedték az arra sétálókat.
A rendőrség a már korábban fémkordonokkal körbevett szovjet emlékmű mellett újabb kordonnal zárta el az emlékmű és a park közötti részt a rendezvény idejére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását