2024. április 16. - Csongor

A barátság túl messze volt

Szövetségesek, fegyvertársak voltak, a közös harc idején megpróbáltak felülemelkedni személyes ellenérzéseiken, ezek azonban évekkel később is megmaradtak. Dwight D. Eisenhower, a második világháborúban részt vevő amerikai egységek parancsnoka és brit kol
2008. január 1. kedd 17:21 - Hírextra
Cornelius Ryan, a londoni Daily Telegraph ír tudósítója, aki szerzője volt a később megfilmesített háborús regényeknek, A leghosszabb napnak és A híd túl messze van-nak, még 1963-ban készített velük külön-külön interjút. Felvételei eddig az ohiói egyetem archívumában feküdtek, nemrég azonban egy haditudósítással foglalkozó, Edinburgh-ben megtartott konferencián ismertették ezeket. Így a történészek végre dokumentumokat is találtak arra vonatkozóan, ami egyébként köztudott volt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Amikor a taktikáról beszélve Ryan említést tett Montgomeryről, Eisenhower, aki közben nyolc évig, 1953-tól 1960-ig az Egyesült Államok elnöke volt, dühösen reagált: "Először is az egy pszichopata. Olyan egocentrikus, hogy meg van győződve arról, hogy minden, amit csinált, tökéletes volt, hogy soha nem hibázott életében. Az emlékezőtehetsége rettenetes, de azt gondolja, hogy hibátlan. Még azt is állította, hogy minden taktikai lépés a D-nap (az 1944. június 6-i normandiai szövetséges partraszállás) után az ő tervei szerint történt".

Montgomery ezzel szemben így nyilatkozott "Ike"-ról: "A történelem úgy fog emlékezni rá, mint jó parancsnokra, de a terepen nem ért semmit. Nem volt tapasztalata ebben. Jól láttam a kezdetektől. Derék fiú volt, de nem katona". "Monty" jobbnak tartotta magát Eisenhowernél minden katonai vonatkozásban. Tény, hogy neki voltak tapasztalatai, harcolt már az első világháborúban is és a másodikban okos taktikázással győzte le el-Alameinnél Rommel tábornagy páncélosait. Winston Churchill brit miniszterelnök hálás volt neki, de ő sem szerette. "Ha vereséget szenvedett, keményen viselte, ha győzött, kibírhatatlan lett" - mondta róla.

Az "Ike" és "Monty" közötti ellentétek állítólag az ő találkozásukkor, 1942-ben születtek, amikor az angol arra kérte az amerikaiat, hogy oltsa el a cigarettáját. Montgomery saját miniszterelnökét is leckéztette: "Én nem iszom, nem dohányzom, és száz százalékos formában vagyok" - mondta neki némi célzással, mire a replikáiról is híres Churchill szivarjának füstjén keresztül így tromfolt: "Én dohányzom, iszom és kétszáz százalékos formában vagyok."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását