2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bartók, Kodály és Lendvay a Mesterbérleteseknek

Gál Tamás vezényletével lép pódiumra csütörtökön a MÁV Szimfonikus Zenekar Budapesten, az együttestől 20 éven át tartó művészeti vezetői munka után távozó karmester ezen a hangversenyen búcsúzik a Mesterbérlet közönségétől - mondta el az MTI-nek Strausz E
2008. február 13. szerda 14:52 - Hírextra
A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó koncert nemcsak bérleti est, hanem a Magyar Szimfonikus Körkép része, a műsoron ezért egy magyar bemutató is elhangzik: Lendvay Kamilló Zongoraversenyét Baranyay László, a mai magyar zongorista-generáció egyik kiemelkedő tagja szólaltatja meg.

A koncertet Kodály Zoltán egyik legnépszerűbb zenekari darabja, a Galántai táncok nyitja, majd a szünet után Bartók Béla csaknem száz évvel ezelőtt komponált zenéje, A csodálatos mandarin csendül fel, a Maestro című kisfilmjéért Oscar-díjra jelölt filmrendező, M. Tóth Géza animációs adaptációjával.

A számítógépes program segítségével vetített látvány ellenére az előadás zenei része mindenben a koncerthagyományokat követi. Elkészítésénél a partitúra szöveges és zenei utasításain túlmenően is követte a szerzőnek a mű egészészével kapcsolatos tartalmi elvárásait.

"Pokoli egy muzsika lesz" - írta Bartók feleségének, Ziegler Mártának 1918. szeptember 5-én kelt levelében A csodálatos mandarin zenéjéről.

Az animációval kísért Bartók-mű vezénylése nem ismeretlen feladat Gál Tamásnak, hiszen 2006-ban óriási sikerrel mutatta be ezt a verziót a Szlovák Filharmonikus Zenekar élén Pozsonyban.
Gál Tamás pályája során sokat és nagy odaadással vezényelte kortárs magyar zeneszerzők műveit, és ennek megfelelően állította össze a Magyar Szimfonikus Körkép keretében elhangzó műsort is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását