2024. április 24. - György

EU pályázati pénzek - Óriási csalássorozat

A ügyben egy pályázatíró cég és a köréje kiépült 140 mikro- és kisvállalkozás érintett; szerződéskötésekre és pénz kifizetésére nem került sor - közölte Bajnai Gordon. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kedden feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrségnél unió
2008. február 13. szerda 14:48 - Hírextra
Egy 140 mikro- és kisvállalkozásból álló "céghálózat" 970 millió forintos csalási kísérletét tárta fel a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. A "kaptár-modellnek" keresztelt mechanizmus középpontjában egy pályázatíró cég áll, amely EU-s pályázatokhoz biztos pályázati pénzt és közbeszerzési eljárás lefolytatását is ígérte - ismertette Bajnai Gordon. "A csalási kísérletben részt vevők adatait átadtuk a VPOP-nek" - közölte a miniszter, aki nem kívánta megnevezni a szereplőket illetve területi elhelyezkedésüket.

Az eddigi adatok alapján több mint 970 millió forintot próbált megszerezni egy pályázatíró cég és a köréje kiépült 140 mikro- és kisvállalkozás - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Szerződéskötésekre és pénz kifizetésére nem került sor.

A családi tulajdonú pályázatíró cég segítségével a 140 vállalkozás ugyanazon informatikai berendezések (számítógépek, szerverek, nyomtatók) megszerzésére szerettek volna pénzt kapni. Jellemző volt, hogy a megjelölt gépeket a kiskereskedelmi forgalomban tipikus ár sokszorosáért vásárolták volna meg - mondta a miniszter. Az egyik feltűnő körülmény az volt, hogy az önrész meglétét igazoló tanúk ugyanazok voltak, hárman adták aláírásukat a papírokra. A pályázó cégek elkövették azt a hibát, hogy sokan ugyanazon telephelyre voltak bejegyezve, egy vidéki nagyvárosban lévő családi házban például 16 cég működött papíron.

Az is feltűnt az ellenőröknek, hogy a 140 pályázat a tavaly november végén lejárt beadási határidő utolsó napjaiban érkezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A 140 pályázóból hetvenet értesítettek első körben arról, hogy helyszíni ellenőrzést fognak náluk végezni. Ennek hatására 38 azonnal visszalépett a pályázattól. Végül 14-hez sikerült eljutniuk az ellenőröknek.

Bajnai Gordon azt nem tudja megmondani, hogy a pályázók mindegyike tudott-e a gyanús ügyletek esetleges törvénytelenségéről, ennek feltárása a vámnyomozók feladata lesz, amint az is, hogy vannak-e esetleg további szereplői a kiterjedt cselekménysorozatnak. A miniszter elmondta még, azért a vámszerveknél tettek feljelentést, mert az uniós támogatások sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítése e hatóság feladata.
Forrás: hirado.hu-MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását