2024. május 2. - Zsigmond

Elhunyt az orgona virtuóza

Elhunyt Jimmy McGriff amerikai jazz- és bluesorgonista, akit hangszere egyik virtuózaként tartottak számon. Szakmailag elismert sikere volt az All About My Girl című szerzeménye és Ray Charles I,ve got a Woman című dalának kitűnő átdolgozása.
2008. május 27. kedd 13:48 - Hírextra
McGriff Philadelphiában született, és ebben a városban érte a halál. Zongorista szülők gyermekeként ötéves korában kezdett a fekete-fehér billentyűkön játszani. Miközben szülővárosában rendőrként dolgozott, esténként bőgőzött. Szaxofonon és vibrafonon is játszott és dobolt, mielőtt tartósan kikötött volna a billentyűs hangszerek mellett.

Az első hangszere, amit kapott, egy dobfelszerelés volt, első Hammond-orgonáját az ötvenes évek közepén vásárolta, s mintegy fél évig tartott, amíg kitanulta minden csínját-bínját. A híres Julliard School of Music növendéke volt New Yorkban, de legendás zenészek is tanították, például a Magyarországon is jól ismert Jimmy Smith.

Jimmy McGriff Philadelphiában és környékén kezdte önálló zenészéletét, első saját trióját a hatvanas évek elején alakította. Már ebben az évtizedben a világ számos koncerttermében lépett fel, és neves klubokba kapott meghívást.

A hatvanas években Organ and Bluesband néven készített felvételeket, közreműködött Junior Parker és Buddy Rich lemezein is. Lemezei megjelentek a Blue Note, az Electric Funk és a Capitol kiadóknál. A kilencvenes években a soulzenéhez közeledett, és The Dream Team néven alakított együttest.

Hosszú pályája során közel száz albuma jelent meg, nem számítva azokat a korongokat, amelyeken "besegített" a jazz és a blues legjobbjainak. A gazdag termésből említést érdemel az At The Apollo, az I,ve Got a Woman, a Tribute To Count Basie, a Giants of Organ Come Together, a The Starting Five, a Right Turn On Blues és a Straight Up.

Albumai és dalai közül több is felkerült a különböző listákra - elsősorban a jazz és a "fekete zenészek" által készült lemezek közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását