2024. április 29. - Péter

Érvényes a választás

Majdnem ugyanannyian mentek el szavazni délután fél hatig az újbudai időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, mint az érvénytelenül végződött elsőben; a választás most azért lehet mégis érvényes, mert a második fordulóban a részvéte
2008. február 10. vasárnap 18:49 - Hírextra

Ez egyben azt is jelenti, hogy Gellérhegy és Szentimreváros térségének újra lesz képviselője a parlamentben.

Filipsz Andrea jegyző, a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel azt közölte, hogy az említett időpontig a budapesti 15-ös választókerület 32 ezer választója közül 10.834 adta le a voksát; ez 33,72 százalékos részvételt jelent.

Ha a részvételi arány nem érte volna el a 25 százalékot, akkor új időközi választást kellett volna kiírni. A választás már csak szavazategyenlőség esetében lehetne érvénytelen.

A két héttel ezelőtti első fordulóban ugyanebben az időben a részvételi arány 33,4 százalékos volt, s végül nem érte el az akkor szükséges 50 százalékos érvényességi küszöböt.

A XI. kerületi Gellérthegy és Szentimreváros térségének 32 ezer szavazópolgára reggel hat és este hét óra között adhatja le szavazatát. A választáson a tavaly októberben elhunyt Deák András (Fidesz-KDNP) képviselői mandátumáért négyen versengenek.

A választási iroda vezetője közölte azt is, hogy az időközi választást délután fél hatig semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta meg.

A szavazatok 100 százalékos feldolgozására előreláthatólag keddig vagy szerdáig várni kell, mert egy, a választókerületben élő polgár a berlini külképviseleten adta le a szavazatát. Emiatt a kijelölt szavazókör urnáit addig nem bontják fel és nem számolják meg, amíg a berlini voksot bele nem keverik a többi közé.

Ez azt jelenti, hogy az említett szavazókörben leadott voksokat azután számolják össze, ha a berlini szavazat urnáját repülővel és kísérővel hétfőn hazaszállítják. (Az említett szavazókörhöz 800 választópolgár tartozik.) Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén adja majd át a 15. számú választókerület helyi irodájának a voksot tartalmazó urnát és a nagykövetségen felvett jegyzőkönyvet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását