2024. március 29. - Auguszta

359 ezer aláírást gyűjtöttek össze

A civil szervezetek 359 ezer aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy az emberek népszavazáson döntsenek arról: akarják-e az üzleti érdekeltségű biztosítók részvételét az egészségbiztosítási rendszerben; az aláírásgyűjtés tovább folytatódik - jelen
2008. február 10. vasárnap 18:47 - Hírextra

"Példa nélküli ez a társadalmi összefogás, komoly népmozgalom alakult" - fogalmazott, utalva arra, hogy ennyi aláírást eddig csak parlamenti pártoknak sikerült összegyűjteniük.

A népszavazáson felteendő kérdés - amelyet az Országos Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság jóváhagyott - Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".

A Liga elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: az aláírásgyűjtést folytatják - erre lehetőségük is van április 12-ig -, azonban a sajtónak most bemutatott íveket egyelőre nem nyújtják be hitelesítésre az Országos Választási Bizottsághoz.

Gaskó István megjegyezte: ha a parlament hétfőn úgy döntene, hogy a Fidesz által kezdeményezett egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazást megszavazza, akkor ezt a referendumot együtt lehetne tartani a március 9-ére kiírt, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazással.

Albert Zsolt beszámolt arról, levelet kapott Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől, amelyben a tárcavezető azt írta, hogy a jelenlegi népszavazási kezdeményezés semmilyen módon nem befolyásolja a megszavazott törvényt, és arra kérte őt, álljon el ettől a kezdeményezéstől. Albert Zsolt közölte: nem függesztik fel a gyűjtést, erre erkölcsi alapjuk sincs a nagy számú aláírást látva.
Cser Ágnes, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy az aláírók a nemzeti társadalmi egészségbiztosításért, és nem a nemzetközi egybiztosítós, több pénztáras rendszerért küzdenek. "Mi nem a nemzetközi pénzpiacon szeretnénk biztosítottak lenni, hanem társadalombiztosítási jogviszony keretében megőrizni az egészségbiztosítási szolgáltatásokat" - mondta, hozzátéve, az a törvény, amelyet hétfőn "keresztülverni" készülnek, az a nemzetközi pénzpiac érdekeit szolgálja.

Gaskó István arra a kérdésre, hogy elfogadják-e az ellenzéki pártok segítségét kezdeményezésükhöz, úgy válaszolt: minden olyan erő támogatását elfogadják, amely velük ért egyet, és nem kér érte semmi.

Albert Zsolt és felesége népszavazási kezdeményezéséhez többek között csatlakozott a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az EDDSZ, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Védegylet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását