2024. április 19. - Emma

Mit eszünk, amikor halat?

Tönkreteszi a part menti élőhelyeket, sérti az emberi jogokat, a tenyésztők idegen fajokat hurcolnak be és vad állományokból szerzik be a növendékhalakat - mutat rá a jelenlegi haltenyésztés problémáira a Greenpeace egy friss tanulmánya.
2008. február 9. szombat 17:33 - Hírextra

Ezen kívül a halfarmokon alkalmazott antibiotikumok valamint a többtonnányi takarmánymaradék és halfekália igencsak megterheli a tengereket idézte a tanulmány megállapításait a Der Standard osztrák napilap.

Egyes harmadik világbeli országokban divat lett a garnélarák-farmok létesítése. Ebből csupán maroknyi befektető profitál, a helyi lakosság viszont megsínyli: a farmokon gyerekeket dolgoztatnak, csökkennek az eddigi élelemforrások és a termőföldek területe.

Pedig sajnos, ahogy fogy a vadon élő halállomány, olyannyira felmenőben van világszerte az haltenyésztés.

A ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint az összes elfogyasztott hal és tengeri termék 43 százaléka már most tenyésztésből vagy hízlalásból származik.

A Greenpeace-tanulmány egyik keményen bírált pontja az, hogy a tenyésztett halak illetve garnélarákok takarmánya vadon élő halból készül, méghozzá minden egyes kilogramm hal "előállításához" 2,5-5 kilogramm "vadhal" szükségeltetik, sőt, tonhal esetében ez a szám 20 kilogramm. Azon fajok esetében pedig, amelyeket nem sikerül tenyészteni, a ketreceket vadon élő növendékállatokkal töltik meg - a garnélarák jó néhány természetes állománya omlott már így össze.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását