2024. május 21. - Konstantin

Szili: "Az állam nem vonulhat ki teljesen"

Az állam nem vonulhat ki teljes egészében az oktatás és az egészségügy területéről - jelentette ki Szili Katalin szocialista házelnök szombaton az Élőlánc a kisiskolákért címmel rendezett tanácskozáson.
2008. február 9. szombat 17:40 - Hírextra

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: vannak olyan kérdések, amelyeket nem lehet teljes egészében "kilökni" a versenyszférába. "Ha ezt tennénk, elveszítenénk az esélyt, hogy mindenki hozzájuthasson a tudáshoz" - fűzte hozzá.

A házelnök azt mondta, ha oktatásról beszélünk, a nemzet, az ország jövőjéről beszélünk.
Vannak olyan közös ügyeink, amelyeket a pártpolitikától mentessé kell tenni. A feladatunk az, hogy a közjót szolgáljuk, és ilyenkor nem kell félni szembenézni a kihívásokkal, de közösen kell a megoldásokat kidolgozni - mondta.

Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke szintén a nemzet felől közelített, amikor úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy kis- vagy nagyiskola, hogy összevontan vagy önállóan működik, hanem az, hogy akarunk-e nemzetet, Magyarországot. Ha igen, meg adni a lehetőséget minden iskolának - hangsúlyozta, hozzátéve: azt kell megkeresni, ami összeköt bennünket.

Az ellenzéki oktatáspolitikus kiemelte: jó helyzetbe kell hozni a pedagógusokat, hogy a pályán maradjanak. Szerinte attól még egyetlen ország sem ment tönkre, mert sokat költött az oktatásra.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az oktatáspolitika jelenleg nem látszik ki a "spóroláspolitika mögül". Ő is azt hangsúlyozta, hogy az állam ugyanakkor nem vonulhat ki a közoktatásból. Hozzátette: lehet, hogy nem vonul ki, de hogy kifelé megy, az biztos. Szerinte "a minden gyermek egyformán fontos elv" jelen pillanatban nem érvényesül, a kormány a gazdasági haszonelvűség alapjaira helyezkedett.

Mint mondta, olyan osztálylétszámokat határoztak meg, amelyek a falvakban nem teljesíthetők. "Szépségdíjas elemnek" nevezte, hogy negyedik osztályban 17, míg ötödikben 21 az elvárt osztálylétszám.

"Magyarországon kevés gyermek születik 11 évesen" - jegyezte meg.

Kajner Péter, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja úgy vélte, nem először fordul elő, hogy a civil társadalom csak magára számíthat, mint ahogyan most is.

A kistelepülés otthon és nem veszteséges, felszámolásra ítélt telephely - fogalmazott.

A Parlament épületében tartott konferenciát igen nagy érdeklődés kísérte. Az MTI tudósítója a hosszú sort látott a kapunál beléptetéskor, s a vendégek nagy száma miatt több mint fél óra késéssel kezdődött el a tanácskozás. A szervezők arról tájékoztatták a távirati irodát, hogy voltak fennakadások a beléptetésnél, de végül mindenki bejutott a konferenciára.

Köteles László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska polgármestere úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy több tucatnyi ember rekedt a Kossuth téri kordonon kívül. A köztársasági őrezred tagjai nem engedték be őket a tanácskozásra, holott messzemenően egyetértenek a rendezvény céljával.Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását