2024. május 6. - Ivett, Frida

Kiállít a mártélyi szabadiskola

A tavaly nyáron megrendezett 43. Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola résztvevőinek alkotásaiból nyílik kiállítás vasárnap a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense pénteken az MTI-t.
2008. február 8. péntek 11:17 - Hírextra
Az elmúlt év késő nyarán több mint hetven alkotó fordult meg a mártélyi szabadiskolában, Mosonmagyaróvártól Záhonyig érkeztek résztvevők, a legfiatalabb táborlakó 11 esztendős, a legidősebb pedig 69 éves volt - mondta Medgyesi Konstatntin.

A szabadiskola befejezésekor a hallgatók azt a feladatot kapták, hogy otthonukba hazatérve gondolják át a Mártélyon eltöltött közel két hetet, s ebből az élményanyagból kiindulva, a csendes őszi-téli időszakban készítsenek a saját lakókörnyezetükben mártélyi élményeket, emlékképeket idéző műalkotásokat.

A február 24-ig látható tárlaton az ország különböző vidékeiről beérkezett "mártélyi ihletettségű" festményeket és grafikákat mutatják be. Főként az alföldi realizmus világképének megfelelő alkotások születtek, de láthatnak a kiállítás iránt érdeklődők merészebb gondolatkísérletre utaló művészeti próbálkozásokat is - közölte a muzeológus.

Bányai Béla festőművész, a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola vezetője elmondta: az idei kiállítás különlegessége, hogy egy korábbi táborlakó, aki mára maga is oktatóvá nőtte ki magát, a téli tárlat keretében önálló bemutatkozási lehetőséget kap. Az ifjú művész, Palásti Renáta eddigi pályafutásának legjobb műveivel is találkozhatnak a Tornyai múzeumba betérők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását