2024. május 14. - Bonifác

Gyima a mamutbébi Budapestre látogat

Gyima, a Szentpétervárról érkező mamutbébi-múmia, pézsmatulok és jávorszarvas-preparátumok is láthatók lesznek a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című, áprilisban megnyíló kiállításán - mondta Árva Anita, a múzeum sajtóreferense az MTI-nek.
2008. február 8. péntek 11:14 - Hírextra
Hozzátette, hogy az április 2-án nyíló interaktív tárlaton a mamutborjú mellett, amely rendkívül jó állapota miatt igazi világszenzáció, a múzeum gyűjteményi anyagából eredeti jégkori emlőscsontvázakat is bemutat: látható majd mamut, óriásszarvas, barlangi medve, barlangi hiéna, őstulok.

A kiállításon szerepelnek gerinces maradványok, így a kardfogú tigris, a gyapjas orrszarvú, a barlangi oroszlán, a barlangi hiéna és a barlangi medve koponyája - emelte ki a sajtóreferens.
Árva Anita tájékoztatása szerint a kiállítás képet ad az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásairól, a jégtakaró mozgásáról a kontinenseken. Sorra veszi az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit, s bemutatja, hogy az ember természetátalakító tevékenysége mikor, milyen mértékben hagyott nyomot a Földön.
Az egyes jelenségek tudományos magyarázatának megértését a látványos elemek mellett interaktív, multimédiás és mechanikus elemek segítik. A látogatók egy igazi felfedező, nyomozó úton járhatják be a Föld történetének utolsó 2,5 millió évét.

A szervezők felhívták a figyelmet arra: a tárlat megrendezésének aktualitását a globális klímaváltozás napjainkban oly sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató jelensége adja. A kiállítással választ kívánnak adni arra a kérdésre, hogy a közelmúltunk és főként a jövőnk alakításában mekkora és milyen szerepet játszik az ember, igaz-e, hogy jégkorszakban élünk, milyen hatása volt a legutóbbi jégkorszaknak a környezetre, s mi vár ránk 100 év múlva.
A Jégkorszak című kiállítás a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza.

Különleges tárgyi anyagok, gerinces maradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével részletezi a legutóbbi jégkorszak, a jégkor környezetre gyakorolt hatását, nyomait.
A tárlat áprilistól november 17-ig tekinthető meg Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását