2020. február 19. - Zsuzsanna
Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak június 11-én, a Csodák Palotájában. Az elismeréseket a fiatalok Dr. Hoffmann Rózsa államtitkártól, a verseny fővédnökétől vehették át.
2012. június 11. hétfő 09:52 - HírExtra
A zsűri, a verseny 20 éves történetében először, fődíjat is kiosztott. A díjazott fiatalok az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

A fődíjas középiskolás, Papp Gergely, egy új műszaki megoldással olyan hangszórót fejlesztett ki, amely nem a hagyományos hangszóróelv alapján működik. Különleges megoldással, egyedi kialakítású mágnes-kört épített, melyben két külön álló lengőtekercs foglal helyet és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a szokásos hangszóróké. A hangminőség egyértelműen felülmúlja a legjobb hangszórókét is.

Okos üzenetkezelő

Az első díjasok közül Ludmány Balázs egy olyan üzenetkezelő rendszert dolgozott ki, amely figyeli a felhasználó szokásait, és ez alapján módosítja a visszatérő üzenetek kinézetét, újra felkeltve ezzel a figyelmet.

A Hollós Ádám által kifejlesztett optikai szeizmográf fő előnye, hogy a legalacsonyabb frekvenciákig egyformán érzékeny, ellentétben a ma használatos mechanikai földrengés-előrejelzőkkel.

Kovács Ádám és Berta Dénes pályázatának célja a Soós Tibor és kutatócsoportja által kifejlesztett katalizátor reakció mechanizmusának felderítése, működésének megértése, és tulajdonságainak visszavezetése volt molekuláris térszerkezeti okokra.

22 fiatal a Palotában

Összesen 22 tehetséges fiatal munkája kerül bemutatásra a Csodák Palotájában. Aki kíváncsi rájuk, találkozhat velük június 11-12-én, 10:00 és 18:00 között. A kiállításon bemutatkozik Köpenczei Gergő és Énekes Péter is, akik a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén (Intel ISEF) bekerültek a legjobb négy közé, matematikából.

Papp Gergely, Ludmány Balázs és Hollós Ádám részt vesz szeptember 21-26. között Pozsonyban, az Európai Unió “Fiatal Tudósok Versenyén”, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3500-7000 euró) és különdíjakért.

A tehetséges magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forum-on, ill. a Google zürichi központjába látogathatnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását