2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kiegyensúlyozott költségvetést terveznek

Kiegyensúlyozott büdzsét, költségvetési hiány nélküli gazdálkodást tervez 2008-ra a szegedi önkormányzat - közölte Botka László (MSZP) polgármester csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.
2008. február 7. csütörtök 17:49 - Hírextra

"Hosszú évek óta az idei esztendő az első, amikor hiány nélküli költségvetést tervez a szegedi önkormányzat" - mondta a politikus, amikor ismertette a város 2008-es büdzsé tervezetének főbb számait a település kétszáz legnagyobb adófizetőjével.

Az idei büdzsé kiadási és bevételi főösszege 49,154 milliárd forint lesz, a források 35 százalékát fejlesztésekre, 65 százalékát pedig a működési költségek fedezésére fordítja a város. A hiány a 2002-es 4,966 milliárd forintról - ami a költségvetés 13,9 százalékát jelentette -, csökkent 2007-re 1 százalékra, 514 millió forintra, majd az idén nullára - közölte a polgármester.

Botka László rámutatott, folyamatosan növekszik a város saját bevételeinek aránya, a 2008-as költségvetésben ez 59 százalék, 29,1 milliárd forint. Az adóbevételek közül legjelentősebb a vállalkozások helyi iparűzési adó befizetése, melyet 2008-ban 7,3 milliárd forintra terveznek.

Kiadásai csaknem harmadát, 15,4 milliárd forintot fordítja idén oktatásra Szeged. Az elmúlt években újra növekedni kezdett a városban élők, s köztük az óvódások száma, így a jelenlegi, a korábbinál karcsúbb oktatási intézményrendszer hosszútávon fenntarthatóan működhet - mondta a politikus.

A szegedi önkormányzat által eddig elnyert, illetve már benyújtott vagy jelenleg tervezés alatt álló uniós fejlesztési pályázatok teljes összege mintegy 52 milliárd forint, ebből 41 milliárd forint támogatás, 11 milliárd forint pedig saját erő, melyből 9,5 milliárd forintot fejlesztési hitelből vagy kötvénykibocsátásból kíván fedezni a város - tudatta a polgármester.

A beruházások közül a legnagyobb az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési program, amely 29 milliárd forintból valósul meg 2010-re - tette hozzá Botka László.
A költségvetésről február 15-én szavaz a szegedi közgyűlés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását