2024. április 25. - Márk

Balhé Nagykanizsán

Ideiglenesen minden hatáskörét és jogkörét elvonta fideszes alpolgármesterének Marton István, a szintén a Fidesz támogatásával megválasztott nagykanizsai polgármester - erősítette meg szombaton az MTI-nek a város első embere.
2008. augusztus 31. vasárnap 07:23 - Hírextra
Marton István közölte: Cseresnyés Péter alpolgármester - aki a Fidesz országgyűlési képviselője is egyben - gyakorlatilag semmivel nem foglalkozhat. Eddig a humán szféráért felelt, amelybe beletartoztak a szociális ügyek, valamint az egészségügyi alapellátás és a városi kórház.

Arra a kérdésre, hogy mi vezetett el idáig, a polgármester azt mondta: a 23 magyarországi megyei jogú város közül 12-ben három vagy négy alpolgármester van, Nagykanizsán viszont csak egy. Régóta szorgalmazza, hogy legyen egy másik alpolgármester is, de ezt a Fidesz frakciója és az alpolgármester is mindig elutasította azzal, hogy a döntés még nem aktuális.

Marton István elmondta, hogy már megtette a beterjesztését egy másik helyettesről, erről kedden, a következő ülésen tárgyalhat a közgyűlés. "Ki van pontozva a név helye" - mondta, hozzátéve, hogy a frakciónak vagy öt nevet is felsorolt, akikkel együtt tudna dolgozni, válasszanak közülük alkalmas jelöltet.

Hatáskörének megvonásával kapcsolatban az MTI megkereste Cseresnyés Pétert is, aki nem kívánta kommentálni a döntést. Bene Csaba, a városi közgyűlés fideszes frakciójának vezetője a távirati irodának annyit mondott: a polgármester nem egyeztette velük a döntését, de korábban is többször előfordult, hogy nem tudtak megegyezni a polgármesterrel "bizonyos dolgokban". Hozzátette, hogy a hétvégén tárgyalnak a helyzetről.

Az előzményekről a Zalai Hírlap azt írta: a város önkormányzatának ügyrendi, jogi és közrendi bizottsága szerdán zárt ülésen foglalkozott azzal a fideszes előterjesztéssel, hogy vonják vissza a polgármestert a Zalaispa hulladékgazdálkodási társulás igazgatóságából, ahová mindössze négy hónapja delegálták. Marton István felháborítónak és a városra nézve károsnak nevezte a kezdeményezést, másnap pedig visszavonta az alpolgármester minden jogkörét.

A polgármester szombaton az MTI-nek azt mondta: "egyéb viselkedési gondjaim is voltak a Fidesz-frakcióval". Úgy fogalmazott, hogy "a részükről van nagyfokú tudatlanság" annak kapcsán, hogy a hulladékgazdálkodási társulásból a Fidesz-frakció nem hívhatja vissza a polgármestert, mert a jelölés éppen a polgármester alanyi joga.

A nagykanizsai közgyűlésben nem ez az első konfliktus a polgármester és a korábban őt támogató Fidesz-frakció között.

A legutóbbi vita oka az volt, hogy a frakció június végén nem akarta meghosszabbítani féléves próbaidejének lejárta után a nagykanizsai jegyző közszolgálati jogviszonyát. A polgármester - a városban ellenzékben lévő szocialista, szociáldemokrata és szabaddemokrata képviselőkkel együtt - azonban támogatta a jegyzőt, aki végül úgy tarthatta meg tisztségét, hogy két fideszes képviselő tartózkodott, így meghiúsítva a leváltási kezdeményezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását