2024. május 3. - Tímea, Irma

Új poszáta alfajt fedeztek fel

Korábban ismeretlen madáralfajra bukkantak ornitológusok Nepál déli részében. A poszáták családjába sorolt madárnak igen hosszú a farka, a csőre pedig vékony.
2008. február 6. szerda 17:59 - Hírextra

Szakemberek szerint az új alfaj fontos földrajzi kapcsot képez a már ismert indiai és pakisztáni poszáták között. A most besorolt alfaj állománya ugyanakkor meglehetősen kicsiny, ezért feltétlenül védelemre szorul.

Első példánya még 2005-ben került szem elé Nepálban egy nedves réten. A rendszertan tudósai azonban csak most jutottak egyetértésre abban, hogy a madár eléggé egyéni ismertetőjegyekkel bír, így "megérdemli", hogy önálló alfajként sorolják be a madárvilágban.

A nepáli vörhenyes farkú poszáta a faj két másik megjelenési formájától mind színben, mind méretben eltér. Színe a nyugatabbra honos alfaj gesztenyebarna és a keletre fészkelő alfaj szürke árnyalata között van. Nepáli ornitológusok szerint az új alfaj mintegy átmenetet képez az Indus folyó medencéjében élő pakisztáni alfaj és az északkelet-indiai rokona között, amely a Brahmaputra mentén költ.

A most besorolt alfajjal 862-re emelkedett a Nepálban kimutatott madárfajok száma, ami kivételesen magas. A rossz hír az, hogy közülük több mint 400 veszélyeztetettnek minősül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását