2024. május 2. - Zsigmond

Kuala Lumpur vitorlásflotta látványát nyújtja

Teljes vitorlásflotta képét mutatja Malajzia új közigazgatási központja, amely Kuala Lumpurtól pár kilométerre északra épül Manfredi Nicoletti olasz építész tervei szerint.
2008. február 6. szerda 21:48 - Hírextra

Hatalmas pálmaligetben, mesterséges lagúnákkal szabdalt szigeteken épül Putrajaja, amelynek központjában lesznek a közigazgatás vízre néző épületei. A vízről a látvány fenséges: fehér vitorlásflottára emlékeztetnek a lakónegyedek is.

Alaprajzuk csónak alakú, s maguk a házak hatalmas szél dagasztotta vitorlákra hasonlítanak. A homlokzatok bordás alakítása az árnyékolást szolgálja, a lakások átfogják az alaprajz teljes szélességét, hogy keresztirányú, természetes szellőzéssel is hűthetők legyenek.

A pálmaligetekkel teli városban ügyelnek arra, hogy minden talpalatnyi helyet zölddé tegyenek, még a házvitorlák felső csücskében is tetőkerteket alakítanak ki.

Manfredi Nicoletti neves olasz építész mesterségének középpontjában a környezettel összehangolt, a környezethez természetesen illeszkedő városépítés áll. Erről 1978-ban jelent meg a L,Ecosistema Urbano című könyve. Jelenleg a malajziai mellett tervei szerint épül például Olaszországban az arezzói igazságügyi palota és Kazahsztán új fővárosában, Asztanában az operaház - olvasható az építész honlapján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását