2024. május 3. - Tímea, Irma

Magyar filmbemutatók Romániában

Magyar kortárs játékfilmeket bemutató rendezvények kezdődtek Bukarestben és Sepsiszentgyörgyön, ahol ebből az alkalomból több elsőfilmes fiatal magyar rendező mutatkozhat be Romániában.
2008. november 11. kedd 11:52 - Hírextra
A román fővárosban a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet második alkalommal rendezi meg a Magyar Filmhetet - Az új magyar film román tükörben -, amely Gigor Attila A nyomozó című filmjének vetítésével kezdődött.

Bretter E. Zoltán, az intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: a filmek kiválogatásakor az volt a fő szempont, hogy olyan nagyjátékfilmeket mutassanak be a bukaresti közönségnek, amelyek 2007-ben vagy 2008-ban készültek és magyarországi, valamint nemzetközi fesztiválokon egyaránt díjakat kaptak.

A filmhéten levetítik még Gigor Attila alkotása mellett a Novák Erik Zuhanórepülés, Till Attila Pánik, Paczolay Béla Kalandorok, Lakatos Róbert Bahrtalo! (Jó szerencsét!), Dettre Gábor Tabló című filmjét.

Bretter E. Zoltán hangsúlyozta: az elmúlt években Magyarországon olyan fiatal rendezőnemzedék jelent meg, amelynek tagjait Romániában még szinte egyáltalán nem ismerik. Emlékeztetett arra, hogy Romániában is "kinőtte magát" az elmúlt években egy olyan fiatal rendezőgeneráció, amely magasra helyezte a mércét a román filmgyártásban. Ezért a filmhéten bemutatott alkotások kiválogatásakor az is fő szempont volt, hogy azok feleljenek meg a román közönség igényességének.

A filmhéten kiosztják a román és a magyar kulturális minisztérium megállapodása értelmében újonnan alapított Ioan Slavici-díjat, amelyet az kaphat meg, aki jelentős szerepet vállalt a román és a magyar kultúra közötti közvetítésben.

Sepsiszentgyörgyön a Huszárik Filmklub, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, valamint a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület közös szervezésében a bukaresti filmhéttel párhuzamosan rendezik meg harmadik alkalommal a KortARS FILMnapokat. A rendezvénynek idén két helyszíne is van, így a szervezők Sepsiszentgyörgy és Kovászna városban is várják a mozibarátokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását