2024. április 29. - Péter

Kedélyborzoló videók: Chavez, Brown, Rath

Nyomon követjük, amint Európa vezetői elvesztik fejüket - legyen az egy cseh tasli, vagy egy rakoncátlan venezuelai elnököt csendre intő király, vagy akár egy, a hűvösség álcáját magára öltő brit miniszterelnök.
2008. február 6. szerda 19:27 - CafeBabel - Fernando Navarro Sordo (Párizs)
Csehország: Csapkodó politikusok

2006-ban egy egyetemi konferenciasorozat alatt szemtanúi lehettünk, ahogy a politikai ideológiák majdnem heves bunyóban ütköztek David Rath egészségügyi miniszter (a szőke) és Miroslav Macek, a Polgári Demokratikus Párt volt képviselője között. A mindkettejük arcán megjelenő agresszió valamint az a hidegség, ahogy a két férfi egymást provokálja, igazán sokkoló.


Spanyolország: miért nem fogod már be!

Hihetetlen! 2007. november 12-én láthattuk, amint I. János Károly spanyol király kivetkőzik magából a 17. Iberoamerikai Csúcsértekezleten. A spanyol monarcha gyakran ölti magára az országok között közvetítő, atyáskodó szerepet. Jó diplomata hírében áll, de nem tudta elkerülni Hugo Chavez, venezuelai elnök csapdáját, és végül a nyilvánosság előtt egy tanácskozáson rászólt, hogy fogja már be.

Chavez semmi esetre sem ragyogó példája a jó viselkedésnek, de az utolsó kép, hogy a király, akit nem a nép választ demokratikus úton, rászól egy megválasztott kormányzati szereplőre, hogy maradjon csendben; olyan tett, ami azoknak a malmára hajtja a vizet, akik a néhai európai nagyhatalmak neokolonális törekvéseire panaszkodnak.


EU: Barroso birodalma visszavág

Mindezt megkoronázta még José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki arra vállalkozott, hogy birodalomnak jelölje az EU-t. „Egy birodalom, ami békés és konstruktív módon éri el céljait.” De mi minden birodalom célkitűzése? Amikor az anti-imperalisták már belefáradtak, hogy az Amerikai Egyesült Államok lelkiismeretét felébresszék, egy újabb csata áll készen és várakozik, csak ez alkalommal az EU ellen! Talán köszönjük meg az elnök úrnak?!


Franciaország: Sarkozy „az amerikai”

Nemrég Nicolas Sarkozy egy amerikai tévécsatornán adott interjú alatt a szóvivőjét, David Martinont idiótának („imbecile”) nevezte, miután a bemondó hölgy több, a magánéletét illető puhatolozó kérdést intézett hozzá . Érdemes megjegyezni, hogy az interjú pont az ex-feleségétől, Ceciliától való válási procedúra közepén történt. Lehet, hogy tesztoszteron-túltengése volt Sarkozy-nek?


Olaszország: Berlusconi dalra fakad

Miközben torkig vagyunk velük, és belenyugszunk a politikai baklövésekbe, miért nem közelítjük meg a humoros és pihentetőbb oldaláról az életet és a politikát? Senki nem csinálja ezt jobban, mint a különleges volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi. Ezen a videón láthatjuk, hogy mennyire értékeli és támogatja az európai zenét. Nemcsak azzal, hogy franciául énekel, de maga a dal (amit a párizsi Sorbonne-on töltött diákévei alatt énekelt, mikor éjszakánként komédiázott) is igazán a miénkké válik – egy igazi Bábel torony!


Egyesült Királyság: Brown lehűti a kedélyeket a „lefújt” választások után

Jól figyeljenek, mert csak egyszer mondjuk el: senki nem tud úgy vitatkozni, és közben tökéletes úriember maradni, mint a britek. Dőljenek hátra, lazítsanak és élvezzék, ahogy Gordon Brown, a miniszterelnök az Alsóházban megvitatja, hogy mi a helyzet a választásokkal. Mindenfélét mondanak, de soha nem vesztik el a humorérzéküket és az önuralmukat. Már csak egy huligán kórus hiányzik a hátuk mögül: 'Let’s take it easy, guys !' (Csak nyugodtan, srácok!)


Fordítás: Pálfi Rita
Megjelenés: december 19.
Link: www.cafebabel.com/en/article.asp?T=T&Id=13312
Copyright © 2007 Babel International All Rights Reserved

CafeBabel
A cafebabel.com európai online magazin a nemzeti politika és a helyi média szféráján való túllépés szándékával jött létre. Célunk, hogy a határokon átívelve szóljunk olvasóinkhoz és európai nézőpontból vizsgáljuk Európa aktuális politika és szellemi fejlődését. Naponta frissülő írásokat ajánlunk olvasóink számára az Interneten, hét különböző nyelven - angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, katalánul és lengyelül.

Európa huszonkét városában működő szerkesztőségeink lelkes önkéntesek munkájára támaszkodnak, mely összefogás eredményeként megvalósulhatott és immár öt éve sikeresen működik az elsőszámú európai online magazin.

A budapesti szerkesztőségről bővebb információ a budapest.cafebabel.com internetes oldalon. Csatlakozz Te is szerkesztőségünkhöz!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását