2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szuperkedd Amerikában

Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain, Mitt Romney – négyük közül valakit november 8-án az USA 44. elnökévé fognak választani. Ma, az úgynevezett szuperkedden, a 24 államot felölelő előválasztási és jelölőgyűlési fordulóban eldől, hogy közülük
2008. február 5. kedd 10:03 - Pór Károly

Ez az érzékenysége mutatkozott meg akkor is, amikor például a gyereküket egyedül nevelő anyákhoz szólt egy alkalommal.

Igen, ő ezt az érzékenységet egyébként tudatosan használja nyelvi értelemben is, és vallja, hogy ez az érzékenység fontos egy új politika, egy új vezetés számára. Ugyanakkor Obama is egy nagyon jól átgondolt kommunikációt folytatott eddig, mellyel komoly sikereket is ért el, tehát igazán komoly vetélytársa Clintonnénak.



Kettőjük közül ki lehet eredményesebb McCainnel szemben?

Ez a volt vietnámi vonal, ami nála megvan, egy új irányzatban már egyre kevésbé elegendő, ezért mind Hillary, mind Obama legyőzheti McCaint. Az általa képviselt tradicionális értékrend ugyanis már kevés egy átalakulóban lévő amerikai társadalomban. Ez az átalakulás – ami betudható akár a terrortámadásoknak, akár a globális pénzpiaci válságnak – új ígérteket kíván meg, amikkel McCain kevésbé rendelkezik, mint szóba jöhető riválisai. Ráadásul McCain a gazdasági és az egészségügyi szektort érintő problémákra adható válaszok tekintetében látványosan gyengébb mint demokrata riválisai.

A jelöltek külpolitika megítélése mennyire lehet meghatározó?

Ez egy nagyon fontos kérdés, és ami miatt Hillary mindenképp előnyben lehet ezen a téren, az a férje által képviselt nagyon sikeres multilaterális diplomácia, amit ő is folytathat. A Bush-féle, „majd én rendet teszek Irakban, Észak-Koreában”; „majd én megmutatom Iránnak” politika, és az erőltetett demokráciaexport, amit a világ szinte minden pontján meg akar valósítani Amerika, már nem működik, szemben a Bill Clinton által folytatott, és a Hillary által is ígért visszafogottabb politikával, ami kifejezetten jót tehetne most Amerikának. Az USA nemzetközi megítélésén feltétlenül javíthat a Hillary Clinton által „bevezethető” új tónus.

De az atomfegyvereket valóban rámerik majd bízni egy nőre?

Ez felmerülhet kérdésként, de ha Hillarynél felvetjük, akkor McCainnél is megkérdezhetjük: egy volt vietnámi katonára – aki egy konfliktus kezelésénél akár másképp is gondolkodhat, mint azt várnánk – rá lehet bízni az atomfegyvereket?

Az előválasztásokat hogyan lehet értékelni?

Ezek jól mutatják az erőviszonyokat, de nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni. Elég csak Al Gore esetére gondolni, akit az előválasztások alapján befutónak tartottak Bushsal szemben, aztán még is csak alulmaradt, tehát meglepetések mindig lehetnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását