2024. május 17. - Paszkál

Szuperkedd Amerikában

Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain, Mitt Romney – négyük közül valakit november 8-án az USA 44. elnökévé fognak választani. Ma, az úgynevezett szuperkedden, a 24 államot felölelő előválasztási és jelölőgyűlési fordulóban eldől, hogy közülük
2008. február 5. kedd 10:03 - Pór Károly

Az elemző véleménye

Azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk a mai napon, megkérdeztük a nemzetközi kapcsolatok egyik szakértőjét, Tarrósy Istvánt, az IDResearch elemzőjét.

Kezdjük az egyszerűbb az esettel. McCain győzelme borítékolható republikánus oldalon?

Igen, nagyon úgy tűnik, hogy erős a támogatottsága, és a republikánus szavazók vevők arra a világos beszédre, amit ő folytat. A legfrissebb felmérések szerint közel 45%-os a támogatottsága, és a republikánusok benne látják azt a személyt, aki a legmegfelelőbben kezelne olyan fajsúlyos kérdéseket, mint az USA iraki szerepvállalása, vagy a világméretű terrorizmus elleni harc.

A másik oldalon már közel sem ennyire világos a helyzet.

Nem, nagyon szoros a verseny. Én még most is azt látom, hogy az eddigi támogatottságok alapján Clinton az esélyesebb, de ezt nem lehet lefutottnak tekinteni, különösen, hogy a legutolsó statisztikák szerint Obama ledolgozta hátrányát, és kettőjük között szinte alig mérhető a támogatottságbeli különbség.

Clintonnak nagyobb hátrány, hogy nő, vagy Obamának, hogy fekete?

Ez nem ilyen egyszerű felvetés. Példaként említhetők a déli államok, ahol nem feltétlenül volt nagyobb Obama támogatottsága, annak ellenére, hogy ott több színesbőrű él, és ugyanígy az sem biztos, hogy a nők inkább Hillary Clintont támogatják, azért mert ő nő. Ez utóbbi esetében azonban a női támogatók megszólítása külön figyelmet igényelt Hillary kampányában.



A spanyolajkú lakosság szavazata mennyire lehet döntő? Kire szavaznak inkább, egy nőre, vagy egy feketére?

Ez egy nagyon izgalmas kérdés. Ha az Amerikai Egyesült Államok politikai kultúráját, társadalmi berendezkedését, a spanyolajkúak számának elmúlt években, évtizedekben érzékelhető megnövekedését nézzük, illetve azt, hogy az USA milyen szerepet tölthet be Dél-Amerika, és kiváltképp Mexikó vonatkozásában, ahonnét a legtöbb spanyolajkú – ráadásul illegális munkás – származik, akkor azt kell látnunk, hogy az ő szavaztuk valóban döntő lehet. És az is igaz, hogy ők sem Hillary Clintont, sem Barack Obamát nem favorizálják. Éppen ezért külön kell hozzájuk szólni, és erre talán Clinton lehet alkalmasabb azzal a fajta érzékenységgel, ami rá jellemző. Ráadásul a gazdaság, mint a kampány egyik fő témája, a munkanélküliség kérdése kulcsfontosságú tételek.

Obama és Clinton kommunikációját hogyan lehet összehasonlítani?

Mindketten nagyon felkészült, kiváló kommunikátorok és debattőrök. Hillary előnye lehet, hogy képes megszólítani olyan társadalmi csoportokat, mint például a spanyolajkúak, tehát érzékenyebb bizonyos problémákra, és e témákat kifinomultabban tudja kommunikálni. Ezzel a stílussal a még bizonytalan 10-15%-os szavazók táborából szerezhet magának elegendő támogatót a győzelemhez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását