2024. július 17. - Endre, Elek

Számba veszik a hajléktalanokat

Önkéntes számlálóbiztosok segítségével "hajléktalan-népszámlálási" akció indult szombat este, hogy vasárnapra virradóra összeszámolják a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén. Az akció több vidéki városra is kiterjed.
2008. február 3. vasárnap 07:00 - Hírextra
Magyarországon második alkalommal mérik fel a fedél nélküliek körét. Számukat a szakemberek országos szinten 25-30 ezerre becsülik.

A legutóbbi, 2005 telén készített felmérésből kiderült, hogy csak a fővárosban egy átlagos téli éjszaka közel 3000 ember alszik az utcán, köztereken, míg éjszakai menedékhelyeken 1800-an, átmeneti szállókon pedig 2800-an laknak.

A három évvel ezelőtti vizsgálat során bebizonyosodott, hogy több százan élnek az erdőkben kalyibákban, aluljárókban, pályaudvarokon, egykori gyárépületekben vagy kapualjakban.

A szervezők szerint a felmérésre azért van szükség, hogy ismételten felhívják a figyelmet arra: tűrhetetlen és tarthatatlan, hogy emberek sokasága fedél nélkül, otthontalanul alszik minden nap, de szeretnék elérni, hogy a 2011-es európai uniós szintű hivatalos népszámlálásból ne maradjanak ki a hajléktalanok se, mert ők is teljes jogú polgárai a közösségnek. A programban a párizsi statisztikai hivatal is részt vesz megfigyelőként.

A XIII. kerületi Dózsa György út 152. alatti szállón mintegy száz önkéntes számlálóbiztos gyűlt össze szombat délután, hogy párokban, tömegközlekedési eszközzel, gyalogosan vagy kerékpárral a számlálókörzetekre osztott fővárost bejárják, és szemrevételezéssel összeszámolják a fedél nélkülieket.

Az önkéntesek egy adatlapon rögzítik a hozzájuk tartozó területen jelenlévő hajléktalanok számát, nemét és körülbelüli életkorukat, illetve feljegyzik az adott "szálláshely" körülményeit, a regisztráció időpontját. A Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kell bejárniuk az erre vállalkozóknak. A belvárosi körzetben 35, a külterületeken 209 körzetet hoztak létre.

Az akciót egy éjszaka alatt kell lebonyolítani, nehogy az állandóan mozgásban lévő hajléktalanok közül valakit kétszer is megszámoljanak - mondta Győri Péter, a hétvégi számlálás céljára alakult Február Harmadika Munkacsoport vezetője az önkéntesek eligazításakor.

A szervezők tájékoztatása szerint azért mindig február 3-ára szervezik az összeírást, mert ez az egyik legalacsonyabb átlaghőmérsékletű nap.

A számlálóbiztosok az adatlapokat vasárnap délután adják le, a végleges adatokat pedig a jövő hét közepén lesznek ismertek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását