2024. május 5. - Györgyi

Ornitológiai szenzáció!

A 100 éve kipusztult nyírfajdok visszatelepítésével próbálkoznak itthon az erdészek. Egyelőre 82 madarat hoztak el Németországból, mert ott nemcsak vadásszák, hanem szaporítják is őket. Becslések szerint legalább két év múlva lesz Magyarországon annyi faj
2008. február 3. vasárnap 06:52 - Hírextra
 A szakemberek 2005-ben kezdték a visszatelepítő programot. Egyelőre zárt ketrecekben őrzik a nyírfajdokat a gúthi erdészetben Hajdú-Bihar megyében, 40 kakast és 42 tyúkot. Az 1800-as években még ezrével éltek ezek a madarak a környékbeli nyírligetekben, aztán eltűntek Magyarországról, pedig még a nevük is innen van. A mocsarak lecsapolása, aztán az agrárkultúra terjeszkedése pusztította ki őket a nyírségből. Néhány környékbeli országban még megtalálhatóak ezek a madarak - mondta Hajdú András, a Nyírerdő Zrt. vadgazdálkodási ágazatvezetője.

Egy tyúk 6-7 tojást költ. Itthon megvárják, hogy legalább 300-ra nőjön a nyírfajdok száma, és akkor elkezdik visszavadításukat. Még arra is ügyelni kell, hogy olyan helyet találjanak nekik, ahol nem lesznek rókák és ragadozó madarak áldozatai.

A természetjáróknak még várniuk kell, hogy nyírfajdokat láthassanak. A visszatelepítési program szerint leghamarabb két év múlva engedik szabadon itthon a madarakat.
Forrás: hirtv.hu/FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását