2024. április 26. - Ervin

Fodor bezáratná a gyárakat

Ha nem javul a Rába vízminősége, a magyar környezetvédelmi miniszter kezdeményezi az osztrák bőrgyárak működésének felfüggesztését. Fodor Gábor emellett összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot, hogy kiderüljön: mi okozta az újabb szennyezést.
2008. február 3. vasárnap 20:03 - Hírextra
Ha a jövő hétre várható vízminőségi elemzés szerint nem javult a Rába állapota, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter kezdeményezni fogja a habzást okozó osztrák bőrgyárak működésének csökkentését, vagy átmeneti felfüggesztését. A tárcavezető egyúttal a bőrgyári szűrők beépítésének felgyorsítását is kéri az osztrák féltől - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vasárnapi közleményében.

Fodor Gábor arra is választ vár osztrák kollégájától, hogy a helyi hatóságok szankcionálták-e a bőrgyárak határérték-túllépéseit, valamint kivetettek-e ezzel kapcsolatos bírságokat. A magyar tárcavezető legutóbb január utolsó napjaiban kért hivatalos tájékoztatást Josef Pröll osztrák környezetvédelmi minisztertől, amikor kiderült, hogy a wollsdorfi bőrgyárban a megengedett többszörösére emelkedtek a szennyezőanyag-kibocsátási értékek. Fodor Gábor a határértékek betartatására szólította fel az osztrákokat, és magyarázatot kért arra, hogy a megállapodásuk ellenére miért nem adtak azonnali tájékoztatást, amikor észrevették a rendkívüli szennyezést.

A magyar környezetvédelmi miniszter február 20-ra összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot is. A testület a tervek szerint arról is dönt majd, hogy közös vizsgálattal elemezzék a folyóban található szennyező anyagokat az osztrák oldalon is. A találkozón áttekintik a nyáron közösen elfogadott Rába akcióprogram végrehajtását is.
Forrás: hirado.hu/Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását