2024. május 2. - Zsigmond

Izgalmas hagyaték

Izgalmat váltott ki Mexikó irodalmi életében egy forgatókönyv, amely az 1997-ben elhunyt híres operatőr, Gabriel Figueroa hagyatékából került elő. Az eddig ismeretlen művet feltételezhetően Carlos Fuentes és Carlos Monsiváis írták az 1960-as években a Mex
2008. február 2. szombat 12:53 - Hírextra
Monsiváis a helyi W rádiónak úgy nyilatkozott, hogy nem emlékszik világosan, írtak-e ilyen művet közösen Fuentesszel, tény azonban, hogy számos alkalommal összejöttek Bunuellel és beszélgettek arról, hogy filmre kellene vinni a mindennapi élet néhány furcsaságát. Egy este szóba került egy paródia a zselatinról, amely az akkori mendemondák szerint függővé teszi fogyasztóját. Az élet fájdalma (El dolor de vivir) című forgatókönyv, amelyből az El Universal mexikói lap idéz, éppen ezt figurázza ki és egy akkori népszerű mexikói film alaphelyzetét fordítja ki, Bunuelhez méltó szürreális módon.

A spanyol filmrendező a polgárháború után több mint két évtizedet töltött Mexikóban, ez idő alatt olyan híres filmjei készültek el, mint az Elhagyottak (1950), a Halál a kertben (1956), a Nazarin (1958), az El Paóban nő a láz (1959) vagy az Öldöklő angyal (1962). Utolsó éveiben szintén a közép-amerikai országba vonult vissza, ott is halt meg 1983-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását