2024. április 30. - Katalin, Kitti

Pestre jön a legendás gitáros

John McLaughlin új zenekarával május 22-én a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán ad koncertet. A virtuóz brit jazz- és jazzrock gitáros Industrial Zen című világturnéja keretében érkezik Budapestre. John McLaughlin májusi koncertjéra a Ticketportal hálóza
2008. március 18. kedd 09:24 - Hírextra

 Mint a koncertet szervező Private Music tájékoztatásából kiderül, a több műfajban is kimagasló teljesítményt nyújtó McLaughlin a The 4th Dimension nevet viselő zenekarával idei turnéján, így Budapesten is ezúttal a jazzrockhoz közelít majd.

A világ leggyorsabb kezű gitárosának kikiáltott McLaughlin zenekarában Gary Husband játszik billentyűs hangszereken és dobon. Az újonnan felfedezett fiatal zseni, Hadrien Feraud basszusgitározik, Mark Mondesir dobol. John McLaughlin zenélt Miles Davisszel, Jimi Hendrixszel majd 1971-ben megalapította a Mahavishnu Orchestrát, minden idők legsikeresebb jazz-rock együttesét.

Szenzáció volt az 1975-ben alakult, indiai zenét játszó együttese, a Shakti, majd a Guitar Trio elnevezésű projektje Paco de Luciával, Larry Coryell-lel, majd Al Di Meolával.

Később Tony Williamsszel, Carlos Santanával, Jaco Pastoriusszal játszott. Zenésztársa volt többek között Alexis Korner, Graham Bond, Jack Bruce, Georgie Fame, James Taylor, David Bowie, Wayne Shorter, Stanley Clarke, Jeff Beck, Chick Corea, Dexter Gordon, Trilok Gurtu, Jean-Luc Ponty, Joey DeFrancesco, Bill Evans és Sting. Jimmy Page-nek, a Yardbirds és a Led Zeppelin gitárosának egyik mestere volt.

Az idén 66 éves John McLaughlin több zenei stílus megújítója, sokan hangszerének legjobbjának tartják. Kilencéves korától zongorázni tanult, majd áttért a gitárra. Kezdetben főként a blues inspirálta, 14 éves korában flamencóval kezdett foglalkozni, majd a jazz következett.
John McLaughlin májusi koncertjéra a Ticketportal hálózaton keresztül lehet jegyet vásárolni

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását