2024. május 6. - Ivett, Frida

Megújul a Szindbád és a Tabán

Eredményesen zárult pénteken a Szindbád és a Tabán mozik Art-moziként történő további üzemeltetésére kiírt pályázat. A Szindbád mozi üzemeltetését a Szuez Kft. nyerte, míg a Tabán mozit, kiegészítő feltételek teljesítése esetén, a Grant Film Kft. üzemelte
2008. május 24. szombat 06:57 - Hírextra
A Budapest Film ingatlanhasznosító és közvetítő cége, a CineReál Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy április 12-én írták ki a pályázatot, melyre a május 9-i határidőig három érvényes pályamunka érkezett - ebből egy csak a Szindbád üzemeltetésére. A döntés szerint a Grant Film Kft-nek még pontosítania kell pályázati anyagát, részletesebben kifejtve szakmai koncepcióját.

A pályázat kiírásának célja új, kreatív ötletek, színesebb változatosabb elképzelések bevonása volt a két filmszínház működtetésébe - hangsúlyozta Nagy Jenő.

Mint Balassa Péter, a Szuez Kft. egyik tulajdonosa és a Cirko-Gejzír mozi vezetője elárulta, a Szindbádban egy összművészeti központot kívánnak kialakítani. "A létesítmény alapja azonban marad a mozi, 60 százalékban továbbra is filmek lesznek majd műsoron. Olyan alkotásokat is behozunk például, melyek más mozikban itthon nem lesznek láthatók" - tette hozzá.

A filmes szakember elmondta, tulajdonostársaival, Mundruczó Kornél filmrendezővel és Petrányi Viktória producerrel színházi programokat, kísérleti előadásokat is terveznek a Szindbádba, melynek életét egy jól működő kávéházzal is szeretnék felpezsdíteni.

"Az első általunk kitalált évad a 2009-es lesz, néhány konkrét program terve azonban már körvonalazódik: a Cirko-Gejzír mozival együtt szervezünk például egy Fassbinder-fesztivált" - beszélt az elképzelésekről Balassa Péter.

Gulyás Zoltán, a Grant Film Kft. gyártásvezetője megerősítette, a jövő héten nyújtják be a pályázati anyag kiegészítésére kért részletesebb szakmai koncepciót. Elárulta azonban, hogy a Tabán mozi jelenlegi értékeit, vezetését és személyzetét meghagyva képzelik el a továbblépést: "amit a közönség megszokott, amiért szereti a Tabánt, azért szeretjük mi is".

Hozzátette, a Grant Film Kft.-vel egy erősebb cég veszi át a filmszínház működtetését, így bátrabban gondolhatnak majd a fejlesztésekre. "Hosszú távon gondolkodunk" - hangsúlyozta.

Gulyás Zoltán elmondta, elsősorban a mozi szempontjából kihasználatlan időszakokat töltenék meg tartalommal, kulturális találkozóhellyé téve a Tabánt: "konkrét terveink vannak, szeretnénk olyan dokumentumfilmeket vetíteni, melyek eddig nem voltak műsoron, saját filmjeinket bemutatni, tematikus filmes rendezvényeket szervezni".

A Grant Film Kft-ről beszélve megjegyezte, több filmet is készítettek már, többek között a Rózsa énekét vagy az 56 csepp vért. "Jelenleg Szász János új filmjén dolgozunk, és számos produkciót készítünk elő, például Réz András Orr című regényének megfilmesítését, francia-magyar koprodukcióban" - tette hozzá.

A cég gyártásvezetője hangsúlyozta, terveiket egyeztetik a Tabán vezetésével, így folyamatosan tárgyalnak a mozi igazgatójával, Melis Tamással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását