2024. április 27. - Zita

Vita a papok és a rendőrök között

Nem kivételeznek a misebort fogyasztó papokkal a közúti ellenőrzésnél - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) pénteken közleményben az MTI-vel.
2008. február 1. péntek 15:39 - Hírextra
"A rendelet és az egyéb jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy amennyiben az intézkedő rendőr az ellenőrzés során megállapítja, hogy az egyházi személy szervezetében szeszes ital fogyasztásból származó alkohol van, az általános szabályok alól kivételt tegyen" - áll Takács Albert miniszternek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárához írott válaszlevelében.
Német László a január 20-án életbe lépett "zéró tolerancia"-rendelettel kapcsolatos korábbi levelében többek között azzal érvelt, hogy a paphiány miatt sok plébános egymás után több településen tart szentmisét, és minden egyes szertartáson fél-egy deciliter bort fogyaszt el. A plébánosok feladata még a beteglátogatás, a temetés, a hittanóra tartása szórványfalvakban, és ehhez nélkülözhetetlen a gépkocsi használata.

A "zéró tolerancia" értemében a legkisebb alkoholszint kimutatása is a jogosítvány azonnali bevonásával jár, ez a püspöki konferencia titkára szerint súlyos helyzetbe hozhatja az egyházat, a megoldás pedig az lehetne, hogy a papok igazolvánnyal bizonyíthatnák, munkaköri kötelességükből fakadóan fogyasztottak alkoholt.

Takács Albert válaszlevelében emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó rendelet módosításával tulajdonképpen a 2004. június 30-ig hatályban lévő szabályozáshoz tértek vissza.

A miniszter kitért arra is, hogy a rendelet módosítása nem érintette azokat a jogszabályokat, amelyek eddig is tiltották, hogy olyan személy vezessen közúti járművet, akinek szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol van.

Az új szabályozás bevezeti közlekedési igazgatási intézkedésként ittas vezetés szabálysértése esetén a járművezetés szünetelését, amely az eljárás jogerős befejezésig, de legfeljebb három hónapig tarthat.

A szabálysértésekről szóló rendelet szerint ittas vezetés szabálysértését az követi el többek között, aki közúton gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. A szabálysértési felelősségre vonásnak nem feltétele a befolyásoltság megállapítása, ahhoz elegendő az alkohol szervezetben való jelenlétének bizonyítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását