2024. május 5. - Györgyi

Technikatörténet

A budapesti jelentősebb gyárak történetével, a Ganz-gyár öntödéjével, valamint a magyar ipar legjelentősebb egyéniségeivel foglalkozó filmeket láthatnak az érdeklődők az elkövetkező hetekben az Öntödei Múzeumban.
2008. február 1. péntek 15:43 - Hírextra
Kéthetente, szombatonként és vasárnaponként rendezik meg a múzeumpedagógiai filmmatiné-sorozatot, valamint tárlatvezetést az Öntödei Múzeumban, amelynek épülete - a volt legendás Ganz-gyár - maga is tárgyát képezi az előadásoknak.

A múzeumi séta során megismerhetők lesznek azok a berendezések, kupolókemencék - azaz vasolvasztók - amelyek a 19. század végétől az üzem 1964-es leállításáig működtek.
A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy látogatásukat lehetőleg előre jelentsék be. Az első program február 2-án és 3-án lesz.

A Buda szívében található múzeum Közép-Európa egyetlen, műemlékként megőrzött öntödéje, amelyet Ganz Ábrahám 1858 és 1862 között épített.

Ez az egyetlen megmaradt ipari csarnok, amelynek a tetejét faszerkezet tartja. A kéregöntésű vasúti kereket, Ganz találmányát annak idején itt kezdték gyártani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását