2024. május 3. - Tímea, Irma

Megvan a fekete doboz!

Az eddigi vizsgálatok szerint működtek a balesetet szenvedett katonai helikopter hajtóművei és megtalálták a légijármű fekete dobozát is, amely azonban nagyon megsérült - közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője az MTI-vel pénteken.
2008. február 1. péntek 15:54 - Hírextra
A csütörtök esti baleset helyszíni vizsgálata alapján az eddigi megállapítások szerint a Mi-8-as forgószárnyainak deformálódása, törése és szétszóródása egyértelműen arról tanúskodik, hogy a baleset bekövetkeztekor a légijármű mindkét hajtóműve nagy teljesítménnyel működött - mondta el Bajkó Erika.

Ismertetése szerint péntek reggel folytatódott a helyszínelés, a roncs szétszóródott darabjainak további felkutatása, amelyet a tervek szerint estére befejeznek. A légijármű roncsait a szolnoki helikopterbázisra szállítják majd.

A szóvivő beszámolt arról, hogy megtalálták a helikopter fedélzeti adatrögzítőjét, azaz a fekete dobozt, amely "rendkívüli mértékben" sérült a heves tűz következtében. Ezért csak speciális laboratóriumi körülmények között lehet próbálkozni a szerkezet felnyitásával, és kétséges, hogy az adatok egyáltalán kinyerhetők-e belőle. A fekete dobozt a szolnoki helikopterbázis laboratóriumában nyitják majd fel.

A vizsgálat része lesz a baleset idején a levegőben tartózkodó másik helikopter fedélzeti adatrögzítőjének kiértékelése is.

Ugyanezen a helikoptertípuson nincs fedélzeti hangrögzítő, de a repülésirányítással folytatott hangfelvételt is kielemzik majd. Ellenőrzik a helikopter okmányait is.

Mint mondta, már meghallgatták a baleset könnyű sérültjét, és a nap folyamán a másik helikopter személyzetével is beszélnek.

Bajkó Erika közölte, a vizsgálat ezen szakaszában még nagyon korai lenne bármit is mondani a baleset okairól.

A baleset helyszínén dolgoznak a Katonai Ügyészség felügyelete mellett a rendőrség illetékesei, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei és a Magyar Honvédség szakmai bizottsága.

A Magyar Honvédség helikoptere a Szolnok megyei Óballa településnél, Törökszentmiklós mellett szenvedett balesetet csütörtök este, amikor egy gyakorlótéren leszállási feladatot hajtott végre. A gép kiégett, egy katona életét vesztette, hárman pedig megsérültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását