2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán Erdélyben

A Romániában idén esedékes önkormányzati és parlamenti választás erdélyi vonatkozásairól is tárgyalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Szász Jenővel, a napokban bejegyzett erdélyi Magyar Polgári Párt elnökével és Tőkés Lászlóval, a Erdélyi Magyar Nemzeti Taná
2008. február 1. péntek 15:49 - Hírextra
Szász Jenő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) szembeni alternatívaként létrejött új erdélyi párt vezetője hangsúlyozta: a romániai önkormányzati választásokon "illdomos és kell" a versenyhelyzet, de amíg a magyarság számára fennáll az öt százalékos választási küszöb, az rákényszerít minden politikai felet, hogy párbeszéd útján alakítsa ki a romániai magyarság parlamenti képviseletét.

Hozzátette: közép- és hosszú távon azért küzdenek, hogy a kisebbségek számára töröljék el a választási küszöböt, és szabad verseny alapján dőljön el az erdélyi magyarság 7 százaléknyi parlamenti mandátuma.

Szász Jenő - aki a vasutassztrájk miatt mintegy egyórás késéssel érkezett a találkozóra - történelmi pillanatnak nevezte, hogy január 29-én a bukaresti törvényszék elrendelte a Magyar Polgári Párt bejegyzését. Szerinte ez azt jelenti, hogy több mint 17 évvel az 1989-es események után most tudták kiépíteni az erdélyi magyarság számára a demokrácia alaptételét, a politikai pluralizmust.

Olyasmit tudtunk kiharcolni, sajnos az RMDSZ akaratával ellentétesen, amit Magyarországon 1989-ben már elértek - fogalmazott a székelyudvarhelyi polgármester. Azt mondta, 1989-ben Magyarországon "olyan egypártrendszerbeli elvtársak vezették az országot, akik leültek egy tárgyalóasztalhoz és megállapodtak a demokrácia alapfeltételeiben". Hozzátette: azóta eltelt 17 év, a romániai magyarság számára ez nem volt lehetséges, "az RMDSZ-t olyan politikusok vezetik, akik erre nem képesek, mind mai napig elzárkóznak a párbeszédtől".

A nemrégiben lezajlott romániai európai parlamenti választás Szász Jenő szerint megmutatta, hogy a választás szabadsága nem gyengíti, hanem eredményesebbé, sikeresebbé tette a magyar nemzeti közösségeket.

Németh Zsolt elmondta: a Fidesz, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt delegációja a magyar nemzetpolitika helyzetét tekintette át, és kiterjedt a figyelmük arra is, hogy Erdély előtt bő egy év leforgása alatt három választás áll: önkormányzati, parlamenti és (2009-ben újra) európai parlamenti voksolások.

A Fidesz nem egy pártot vagy személyiséget támogat, hanem világos nemzetpolitikai elvek alapján tárgyal. A határokon átívelő nemzetegyesítés folyamatát akarjuk segíteni, ehhez keresünk partnereket - jegyezte meg.

A külügyi bizottság fideszes elnöke központinak nevezte a Magyar Állandó Értekezlet újraindítását és Székelyföld területi autonómiájának ügyét pártja Erdély- és Románia-politikájában.
Ha a határon túli magyarok számára van létjogosultsága a területi autonómiának, akkor vitán felül áll, hogy Erdély esetében ezt Magyarországnak hosszú távon támogatnia kell - jelentette ki Németh Zsolt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását