2024. május 3. - Tímea, Irma

Kiállítás három városban videoinstallációval

Bodó Sándor egyik munkája, a budapesti szoborparkban készült videoinstallációja is látható a Passages című kiállításon, amelyet egyszerre nyitnak meg február 5-én, kedden New Yorkban, Párizsban és Zágrábban - tájékoztatta a budapesti Memento Park kommunik
2008. február 1. péntek 17:30 - Hírextra

A New York-i Goethe Intézetben, a párizsi Jeu de Paume kiállítótermében és a zágrábi G-MK Art művészeti központban látható kiállítás Walter Benjamin német filozófus passzázsokról alkotott elméletének állít emléket, utalva a passzázs/átjáró szó metaforikus, társadalmi és politikai jelentésére - közölte Madary Orsolya.

A kommunikációs igazgató elmondta, hogy a megnyitón, február 5-én este, 19 órakor élő közvetítéssel összekapcsolják a három helyszínt. A kiállítás, amelyen elsősorban videoművek, installációk szerepelnek, február 6-tól március 30-ig tekinthető meg az említett kulturális központokban.

Mint felidézte, a nagyszabású művészeti akció magyar résztvevője, Bodó Sándor tavaly decemberben készítette 13 perces videoinstallációját, amelyet még abban a hónapban bemutattak Pozsonyban.
Paparazzi című munkájához olyan infravörös kamerát használt, amely érzékeli a környezet hőmérsékletét és szinte élőként ábrázolja a Memento Park szobrait. A videó bemutatja, hogyan reagál a Lenin-szobor és az ismeretlen katona szobrának zászlójára öntött vörös csillag a környezet és a nap hőhatásaira - a videón a szobrokon és azok körvonala körül piros, sárga, lila egymásba mosódott színfoltok láthatók.

"Azt akartam, hogy fel legyenek dolgozva a kommunizmus megmaradt köztéri relikviái, egy olyan technikával, ami többet árul el róluk" - összegezte céljait az alkotó.

Rámutatott arra, hogy az általa alkalmazott különleges kamerát épület-diagnosztikára és szigetelés-ellenőrzésre használják, de katonai célokra is alkalmazható.

"Engem az érdekelt, hogy milyen anyagból van Lenin. Milyen tulajdonságokkal bír az anyag, amelyből öntötték? Hogyan reagál Lenin a környezet és a nap hőhatásaira? Hogyan reagál az ismeretlen katona zászlójára öntött vörös csillag a hőingadozásra?" - tette hozzá.

Bodó Sándor saját bevallása szerint voltaképpen egy "kommunista klipet" akart készíteni, a mai huszonéveseknek szerette volna megmutatni a témát, az ő vizuális nyelvük közvetítésével. Olyan kifejezést, zenét, látványt akart teremteni, ami dinamikus és erős. Ehhez karakteres hangot keresett, ami komolyzeneileg összetett, emlékeztet a kommunista felvonulásokra, katonai díszszemlékre, de benne van a mai elektronikus zene effekt-, és hanghatás arzenálja is.

Az Eleőd Ákos építész konceptuális alkotásaként létrehozott Memento Park a XXII. kerületben található, itt állnak a rendszerváltás után Budapest közterületeiről eltávolított szobrok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását