2024. május 2. - Zsigmond

Képes kövek a múzeumban

A Svájcban élő magyar származású mineralógus-muzeológus, Arnóth József ásványgyűjteményéből láthat a közönség válogatást a Magyar Természettudományi Múzeum legújabb kiállításán; a javarészt achátokat felvonultató tárlat keddtől látható Budapesten - tájéko
2007. december 10. hétfő 14:41 - Hírextra

Ismertetése szerint Arnóth József idén tavasszal adományozta a Magyar Természettudományi Múzeumnak több mint három évtized munkájával összeállított gyűjteményét.

A Bázelből érkezett kétezer darabos kollekció zömét, 1600 darabot achátok és egyéb rajzolatos kövek nagyobbrészt csiszolt példányai adják. A gyűjtemény többi részét főként úgynevezett mikroásványok, különböző ritkább ásványfajok apró, szépen kristályos példányai teszik ki - tette hozzá.

Papp Gábor tájékoztatása szerint az achát a legrégebben ismert drágakövek egyike. Már időszámításunk előtt 320 körül e néven említett Theophrasztosz görög filozófus egy "szép és drága pénzért árult" drágakövet, melyet a szicíliai Achates folyó mellett találtak.

Az achátok változatosságát, a színt és mintázatot elnevezések hosszú sora érzékelteti: csillag, csipke, erőd, felhő, kép, moha, rom, szalag, szem, szivárvány, tájkép, tűz. A "klasszikus" sávos achátok esetében a változatosságot a kövek évezredes hagyományokon alapuló mesterséges színezésével még tovább fokozhatják.

Az összegzés szerint a kiállítás különleges színfoltját jelentik a dél-svájci Wallis (Valais) kantonban feltárt úgynevezett alpi típusú telérekből származó kristályok.

A kollekciót az achátokkal és más rajzolatos, valamint a művészetben felhasznált ásványokkal és kőzetekkel foglalkozó szakirodalmi kiadványok, könyvek és folyóiratok egészítik ki.

Az 50 éve Svájcban élő mineralógus a kiállítás megnyitása alkalmából Budapestre látogat, és a Magyar Természettudományi Múzeumban előadást is tart.

A kiállítást március 10-ig láthatja a közönség a múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását