2024. március 29. - Auguszta

Babaházak a skanzenban

"Három a kislány - Babaházak" címmel egyedülálló kiállítás készül a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban a Reneszánsz Év 2008 rendezvényeihez csatlakozva - tájékoztatta a Reneszánsz Programiroda közleményben az MTI-t.
2008. március 4. kedd 09:01 - Hírextra
A június 15-én nyíló tárlat "muzeológiai kísérletében" három kislány gyermekkorát rekonstruálja, két párhuzamos történetet bemutatásával, tárgyi és szóbeli emlékek alapján.

Az egyik történet egy városi polgár családból való testvérpáré. A Skanzen birtokába kerültek az egykori gyerekszoba festett, népművészeti ihletettségű bútorai az 1930-as évekből, valamint gyermekruhák, játékok és könyvek. A tárgyak a tulajdonosok halála után kerültek a múzeumba, így történetük csak a megmaradt dokumentumokból rekonstruálható.

A másik történet egy falusi kislány, ma 75 éves dédnagymama gyermekkorát idézi föl interjúkkal és a visszaemlékezésekkel, mivel egy fotón kívül nem maradt tárgyi emlék. Az interjúk alapján a múzeum tárgygyűjteményének felhasználásával "tárgyiasítja" a történetet.

A Skanzen október végéig látogatható kiállítását szabadtéri mesével vezeti be: a gyerekek sms-ben üzenhetnek a Babaházak egykori lányainak, az üzenetek a múzeum honlapján megjelennek, s olvashatók majd a kiállítás anyagai között is.

A Skanzenben a Reneszánsz Év programsorába illeszkedő kiállítás mellett a "Hetedhét Játékévben" hét hónapon át a hét tájegységben megújulnak a kiállítások, a múzeumi műhelyek és a játéklehetőségek. A játék reneszánsza során újjászületnek a Skanzenben a régi játékszerek és újra átélhetővé válnak a hagyományos közösségi játékalkalmak, a játékos tevékenységek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását