2024. május 5. - Györgyi

Fantasztikus régészeti lelet!

Római-kori, a Kr. u. I. században épült erődre bukkantak Cornwallban - a régészek reményei szerint a lelet új adatokkal szolgálhat az adott történelmi korszakról.
2008. február 1. péntek 08:49 - Hírextra
A feltárások során cserépedényekre bukkantak, valamint egy kohóra, amely feltehetően a környéken található ércek olvasztására szolgálhatott - olvasható a BBC News hírei között.

Az Exeteri Egyetem régészei szerint a carlstocki ezüstbánya közelsége első ízben szolgálhat bizonyítékkal arra nézve, hogy a rómaiakat érdekelték Cornwall ásványi kincsei.

Alig-alig maradt fenn adat Cornwall római megszállásáról, így a felfedezés komoly előrelépést jelenthet az adott történelmi korszak megismerésében.

A régészek akkor kezdtek el érdeklődni a térség iránt, amikor középkori iratokban a carlstocki templom mellett lévő ősi várra történő utalásokat találtak, ahol "ezüstkohó működik".
A geofizikai vizsgálatok során egy olyan építmény vonalai rajzolódtak ki, amely igen hasonlatos volt a Lostwithelnél nemrég talált római-kori erődítményhez.

A feltárások kezdete után pedig hamarosan rábukkantak egy római-kori katonai védőárokra.
Mint Stephen Rippon, az Exeteri Egyetem régésze rámutatott, a rómaiak, miután meghódították a brit szigetet, csupán néhány évtizeden át tartózkodtak annak délnyugati részén, mielőtt Wales ellen indultak volna.

"Ez a lelet hozzásegíthet ahhoz, hogy megértsük: a rómaiak pusztán szemmel tartották a helyi lakosságot, vagy érdekeltek voltak a térség nyújtotta gazdasági lehetőség hasznosításában" - mondta Stephen Rippon.

Cornwall területén eddig két római erődítményt tártak fel, s mindkettő ónbánya közelében található.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását