2024. április 20. - Tivadar

Figyelem! Hullanak a denevérek!

Ezrével hullanak a denevérek a New York és Vermont államok barlangjaiban és bányáiban, miközben téli álmukat alusszák, de nem tudni, miért. A szakemberek a "fehér orr"-szindrómára gyanakszanak.
2008. február 1. péntek 08:52 - Hírextra
Tavaly télen 11 ezer döglött denevért találtak, de idén sokkal több mutatja a rejtélyes betegség jeleit. Az egyik barlangban, amelyet a csapás különösen nagy mértékben sújtott, a 15 ezer denevér helyett ma már csak ezerötszáz példány él.

Alan Hicks denevérspecialista, aki a New York-i környezetvédelmi szerv munkatársa, azt mondta, hogy még sosem látott ilyen fokú denevérpusztulást. A legnagyobb elhullás a kis barna denevérek körében tapasztalható.

A rejtélyes betegséget először tavaly januárban vették észre Albanytól nyugatra négy barlangban; mára nyolc helyre terjedt szét New York államban, Vermontban pedig egy helyen észlelték.
A szakemberek megfigyelései szerint a denevérek hónapokkal a téli álomból való felébredés előtt felemésztik zsírtartalékukat, s ezért hullanak el.

Illetékesek arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne menjenek olyan barlangokba, ahol feltehetően denevérek alusszák téli álmukat, mert egyelőre nem tudni, hogy a rejtélyes betegség emberre ártalmas lehet-e, ezt még vizsgálják a szakemberek.

A szakemberek szerint a denevérhullás kísértetiesen hasonló a néhány éve kezdődött szintén titokzatos méhpusztulásra, amelyet egy korábban az USA-ban ismeretlen vírus számlájára írtak tavaly ősszel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását