2024. április 27. - Zita

Mi az a lángsugár fúró?

Az ásvány- és termálvízkutatók kilométeres fúrásokat végeznek a kőzetben, ami nagyon költséges dolog. Az új típusú fúrófej a lávánál is forróbb, 1800 fokos hőséget hoz létre.
2009. április 14. kedd 06:16 - HírExtra
Fúrás és fúrás közt van különbség
A porózus, hűvösebb kőzetbe fúrt olaj és gázkutakhoz képest a geotermikus kutak a tömör, kemény sziklarétegen át érik el a mélyben rejtőző hőt. A hagyományos fúrásnál a hasadékok nem kívánatosak, mert kárba veszik bennük a fúráshoz használt folyadék. A geotermikus kutak esetén a hasadékokat keresik, ahol feltörhet a gőz, vagy a forró víz.

Az ásvány- és termálvízkutatók kilométeres fúrásokat végeznek a kőzetben. Ez nagyon költséges dolog. Egy gránitos kőzetben a darabonként 30 ezer dollárt érő fúrófejek átlagosan 40 óránként hibásodnak meg egy olyan művelet során, amely körülbelül négy hónap alatt fejeződik be. Európában, és Észak-Amerikában tehát egy átlagos termálvizes kút esetében csak a fúrófejekre közel 360 ezer dollárt költenek.

Forradalmi technológia a Potter Fúrók fejlesztette lángsugár fúró. Ez a gép óránként 30 métert képes kifúrni, tízszer olyan gyors, mint a hagyományos fúrók. A fúrófejbe hidrogént vezetnek. Majd miután begyújtják, a lávánál is forróbb, 1800 fokos hőséget hoznak létre. A perzselő láng felbontja az ásvány szerkezetét. A fúró feje egy 4000 fokos láng, és a hagyományos fúrótól eltérően hozzá sem ér a kőhöz.

Mérgesgázok
A kutak kifúrása nem csupán nehéz és költséges művelet, de veszélyessé is válhat. A föld alatt ugyanis sokhelyütt, olyan gázok gyülemlettek fel, amik a levegőbe kerülve a munkásokra is veszélyt jelentenek. Közülük a legveszélyesebb a H2S, vagyis a kénhidrogén. Nagy mennyiségben belélegezve eltompítja az érzékeket és az áldozat még azt sem fogja fel, hogy mérgezése van. Évente átlagosan 8 munkás veszti életét, csak az Egyesült Államokban.
Forrás: National Geographic
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását