2024. április 29. - Péter

Eddig 160 ezer aláírás gyűlt össze

Eddig 160 ezer aláírás gyűlt össze a szükséges 200 ezerből ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni az üzleti biztosítók részvételéről az egészségbiztosítási rendszerben - mondta Gaskó István, az aláírásgyűjtési akciót koordináló Liga Szakszervezetek elnö
2008. február 1. péntek 17:21 - Hírextra

Azt szeretnék, ha a 200 ezer (vagy annál több) aláírás összegyűlne február 11-ére, amikor az Országgyűlés ismét szavazni fog a december 17-én elfogadott, de a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről - közölte az elnök.
Ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás, azzal "be tudjuk mutatni a parlamentnek, hogy a népszavazási kezdeményezés jogilag már megakadályozhatatlan, hiszen ha a 200 ezer aláírás rendelkezésre áll (...), akkor onnantól kezdve (...) a parlament köteles népszavazást elrendelni az általunk kezdeményezett ügyben" - fogalmazott Gaskó István.

A népszavazáson felteendő kérdés - amelyet az Országos Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság jóváhagyott - Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".

Gaskó István szerint a társadalom "nagy megértéssel viszonyul" a kezdeményezéshez. Kijelentette: az a kampány, amelyet a kormány elkezdett a biztosítási rendszer kapcsán etikátlan és alkotmányellenes, és felkérik a kormányt, hagyja abba törvénytelen akcióját. "Nyilvánvaló, hogy ezért született meg az a szabály, hogy a kormány egy megkezdett, kezdeményezett népszavazási ügyben az eredményt befolyásoló intézkedéseket, döntéseket nem hozhat" - fogalmazott Gaskó István.

A népszavazási kezdeményezéséhez csatlakozott a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Védegylet.

A civil szervezetek jelen lévő képviselői a sajtótájékoztatón közölték, folytatják az aláírásgyűjtést az ország több nagyvárosában és Budapest számos forgalmasabb pontján.

Az aláírásgyűjtés január 9-én indult és a Liga Szakszervezetek elnökének véleménye szerint a referendum novemberre kiírható lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását