2024. május 6. - Ivett, Frida

Tajtékzik a Rába

Ismét habzik. Csak, most egy másik bőrgyár csinált bele. Ennyit ér az osztrák környezettudatosság. Akadályokat építenek a határra, mert a végén még lesz pofánk odamenni, és akkor széjjelhagynánk a szemetet. Cserébe ők hozzánk hordják a sajátjukat, mi úgyi
2008. január 31. csütörtök 17:29 - Tálos Lőrinc

Októberben osztrák és magyar Greenpeace aktivisták vízmintát vett a Boxmark bőrgyártól Feldbach-nál. Az aktivisták szerszámokkal nyitották fel a gyár által lehegesztett, és más módon hozzáférhetetlenné tett szennyvízkivezető nyílást. A Greenpeace arra volt kíváncsi valóban csökkentette-e a Boxmark a habzásért felelős naftalin-szulfonát használatát. A szervezet akkori közleménye szerint: „A budapesti akkreditált laboratóriumba elküldött minták vizsgálata során kiderült a Naftalin 1, 5 diszulfanát értéke 400 mikrogramm/liter amely a korábbi kibocsátáshoz képest 90%-os csökkenést jelent." "A Boxmark igazgatójának viselkedését igazán nem értjük. Ha nem volt félnivalója, vajon miért utasított vissza minden megkeresést és miért lehetetlenítette el a mintavételt" – teszi fel a kérdést Herwig Schuster a Greenpeace osztrák kampányosa. A zöld szervezet elégedett a Rába szennyezés megszüntetése érdekében eddig teljesített intézkedéseket illetően. "Bár a Rába habzása megszűnt, a Greenpeace rajta fogja tartani a szemét a folyó mentén elhelyezkedő potenciális szennyezőkön." – fejezte be Schuster.”



Január 25-én olyan dokumentumokat tett közzé az osztrák környezetvédelmi minisztérium, ami szerint a wollsdorf-i bőrgyár – tavaly nyár, azaz a két ország közötti megállapodás után – radikálisan megemelte a Rábába engedett szennyvíz szennyezőanyag-koncentrációját az utóbbi időben. A Greenpeace akkor így fogalmazott: „Ez bizonyos szennyező anyagokat tekintve, például a króm esetében a hivatalos megengedett mérték tizenkétszerese. A kibocsátott szerves szennyező anyagok szintén magasan, több mint 50%-al átlépik a megengedett határértéket. A foszfortartalmat a jelenlegi adatok szerint négyszeresére növelte a bőrgyár 2007 nyara óta, ami duplája a megengedett érvényes határértékeknek. Továbbá ugyanebben az időszakban a nátriumtartalom is a megengedett érték kétszerese. A wollsdorf-i bőrgyár tevékenysége illegális és viselkedése elfogadhatatlan. Korábban ők is részesei voltak annak a megállapodásnak, melyben a stájer vezetés 1, 05 millió euró állami támogatást ítélt a Rába projektnek, ezen belül 350. ezer eurót a bőrgyárak szennyezés megállítása érdekében szükséges fejlesztéseire. Érdekes módon a wollsdorf-i bőrgyár azóta a szennyező anyag kibocsátást drámai mértékben megnövelte, ami ki tudja milyen további károkat okozott a Rába folyó már így sérült ökoszisztémájában. Feltételezzük, a jelenlegi bizonyítékok alapján, hogy a mostani habzás okozója nem a korábbi szennyezésért felelős Boxmark, hanem a wollsdorf-i bőrgyár. Követeljük, hogy az osztrák hatóságok azonnal vegyenek mintát, és szüntessék meg a szennyezés forrását, még ha ez a gyártás bizonyos részeinek felfüggesztésével jár is." - mondta el Herwig Schuster a Greenpeace kampányfelelőse.



Arra a kérdésre, hogy a profitérdekekkel, a cégek lobijával szemben mennyire lehet érvényesíteni a környezetvédelmi irányelveket, Olajos Péter így válaszolt: „A bekövetkezés valószínűsége 100 százalékos. Az egyetlen kérdés az idő. Azt a cégek is tudják, hogy ez tarthatatlan, és ha a tények – hogy disznóság, hogy mérgezik az ivóvizet – széles körben ismertté válnak, akkor ezt a csatát el fogják veszíteni. Ezen dolgozunk, hogy minél nagyobb médiavisszhangja legyen. Előbb vagy utóbb jogszabállyal fogja őket kötelezni az Európai Unió a technológiaváltással, ami nyilván költségeket ró majd rájuk. Ezért próbálnak meg időt nyerni, mert minden nap, minden hét, minden hónap profit nekik. Ráadásul ezt a technológiaváltást ki akarják fizettetni az osztrák állammal, arra hivatkozva, hogy ők betartják az EU előírásokat, és ha az osztrák állam ennél is tisztábbnak akarja őket, akkor fizessék ki a szűrőket, és az új technológia bekerülési költségeit. A kérdés az, meddig fog ez még húzódni.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását