2024. május 2. - Zsigmond

Tanévnyitó demonstrációval: Danke, nein!

Környezetszennyezés elleni demonstrációval kezdték az idei tanévet a szentgotthárdi általános és középiskolába járó diákok hétfőn, több mint 1200-an gyűltek össze a Várkertben felállított szabadtéri színpad előtt, hogy felemeljék szavukat a Rába habzása,
2007. szeptember 3. hétfő 21:03 - Hírextra
"Azzal kezdjük a tanévet, hogy belekiabáljuk a tiszta levegőbe, elég volt" - hangoztatta Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere.

Szavai szerint ma már bebizonyosodott, hogy "hazudtak" azok, akik a Rába habzását esztétikai problémának próbálták beállítani.

"Márpedig hazudni nem szabad, ezt minden iskolás tudja, és ez a tiltás vonatkozik nemcsak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is" - mondta.

A rendhagyó tanévnyitón Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára azt hangsúlyozta: az iskola nemcsak arra való, hogy a tudást szerezzenek a diákok, az iskola nevel is, például az összefogásra, a környezettudatos gondolkodásra, de tanítania kell az állampolgári jogok gyakorlására is.

Az államtitkár beszédében utalt arra, hogy egy közös Európában, ahol néhány hónap múlva valóban jelképessé válnak a határok, közös a felelőségünk is.

"A közös felelősségünk azt is jelenti, hogy tudni kell néha a jogszabályokon túlra is tekinteni, figyelembe kell venni azt is, hogy egy döntés hogyan érintheti a határ túloldalán élőket, együtt kell működni a problémák megoldásában" - mondta.

Horváth Balázs, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban amikor a klímaváltozás hatásaival kell szembenéznünk, még nagyobb jelentősége van a környezetvédelemnek és az ifjúság környezettudatos nevelésének. Ezért üdvözölte, hogy a szentgotthárdi iskolák diákjai határozottan fellépnek lakóhelyük védelmében.

A több száz diák jó hangulatban és láthatóan bizakodva vett részt a rendezvényen, elénekelve a "Miénk itt a tér" refrénű dalt. Többször is skandálták "Danke, nein!" Vagyis köszönjük nem, nem kérünk az Ausztriából érkező környezetszennyezésből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását