2020. március 30. - Zalán

Lelepleződött az antioxidáns-üzlet

Az antioxidáns étrendkiegészítők nem csökkentik a rákkockázatot, sőt a béta-karotint szedő dohányosok esélye a szenvedélyükkel összefüggő ráktípusok kialakulására növekszik - állítja egy tanulmány a Mayo Clinic Proceedings januári számában.
2008. január 31. csütörtök 13:45 - Hírextra
A kutatók 100 ezer pácienst érintő tucatnyi vizsgálat eredményeit elemezték újra a Minnesota államban fekvő Rochester Mayo Klinikáján.

Korábban általánosan feltételezték az antioxidánsok rákmegelőző hatását, ám a tanulmány szerint különböző antioxidánsoknak eltérő hatása van, mely akár testrészenként is változhat.
A tizenkét elemzett vizsgálat antioxidánsok hatását vetette össze placebóval és összességében nem talált bizonyítékot arra, hogy akár a rákos esetek számát, akár a halálozást csökkentenék ezek az étrendkiegészítők.

A béta-karotint érintő kutatás hozta a legmeglepőbb eredményt: a dohányzók körében tíz százalékkal növelte a rák kockázatát, és ebben a körben a halálozás aránya is nagyobb volt.

Egy fontos nyomelem, a szelén szedése 23 százalékkal csökkentette a rák kockázatát a férfiak körében, ám nem volt hatással a nők rákkockázatára - jelzik a tanulmány szerzői, mennyire összetett lehet az antioxidánsok kapcsolata a rákbetegséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását