2024. április 25. - Márk

Berlin öregebb mint gondolták

A német főváros idősebb, mint korábban gondolták. Archeológusok ugyanis a közelmúltban olyan bizonyítékokra bukkantak, amelyek arra utaltak, hogy a város alapítása 40 évvel korábban történt, mint arra a meglévő, 1237-ből származó okiratok utaltak.
2008. január 31. csütörtök 13:42 - Hírextra
A kutatók ugyanis néhány héttel ezelőtt egy középkori pincében egy olyan fagerendát találtak, amelyen az 1197-es dátum szerepelt.

A "történelemformáló" leletről a Die Zeit című hetilap számolt be legfrissebb számában. Az információt ugyanakkor Wilfried Menghin, az archeológuscsoport vezetője is megerősítette.
Berlin központjában ma is számos helyen folynak ásatások, illetve különböző feltárási munkálatok. Az archeológusok ezek során a Spree folyó közvetlen közelében mintegy három méter mélységben találtak rá a szóban forgó pincére, abban pedig az ominózus gerendára. Értékelésük szerint az azon szereplő dátum - azaz az 1197-es esztendő - egyértelmű jelzés arra, hogy a hivatalos alapító okiraton feltüntetetett időpont előtt a szóban forgó helyen már épület állt. Ezzel - mint fogalmaztak - Berlin bölcsőjét találták meg.

A csoport vezetője nyilatkozatában annak a nézetnek adott hangot, hogy Berlin építése - akárcsak Münchené - a "valódi középkorban", a XII. század második felében kezdődhetett.

A hivatalos útikönyvek szerint Berlin Európa egyik legfiatalabb fővárosa. Az első írott utalás - azaz az alapító okirat - egy kicsiny halásztelepülésre utal, s 1237-ből datálódik. Lehet, hogy egy gerenda miatt most át kell írni az útikönyveket is?
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását