2024. április 19. - Emma

Végre: itt a tél!

Havazás várható a hétvégén a meteorológiai szolgálat szerint, ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség felhívta az autósok figyelmét a téli közlekedés veszélyeire.
2009. december 12. szombat 09:28 - HírExtra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton napközben az ország déli, délnyugati részén időnkénti havazás, hószállingózás valószínű. Vasárnap eleinte főként nyugaton és délen lehet zápor, hózápor, majd az keddig egyre többfelé várható havazás.
Dobson Tibor, a tűzoltószövetség szóvivője az MTI-nek elmondta: a tapasztalatok szerint a viszonylag enyhe, száraz időszakban az autósok hajlamosak elfeledkezni a havas-jeges körülmények okozta veszélyekről, váratlanul éri őket a hirtelen beköszönő téli időjárás, de még ekkor sem késő gondoskodni a biztonságról.

Hozzátette, hogy ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni, és tájékozódni az útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot.

A szóvivő hangsúlyozta: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy az üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk - figyelmeztetett Dobson Tibor.

Rámutatott arra, hogy az út lefagyása nem mindig észlelhető a gépkocsiból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor.
Szólt arról is, hogy a hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha az autós sárga villogóval felszerelt gépeket lát az úton, fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a jármű a munkagépre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót.

Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén az autós a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba a gépkocsit, és várja meg, amíg az út ismét járható - mondta.
A tűzoltókat a 105-ös ingyenes segélyhívószámon lehet értesíteni. Ez közlekedést akadályozó, veszélyes helyzetben lehet indokolt, például személyi sérülés veszélye, továbbá egy elakadt autó vagy kidőlt fa esetében - közölte Dobson Tibor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását