2024. április 24. - György

Újraszabályoznák az önkormányzati rendszert Budapesten

Újraszabályozná a kétszintű fővárosi önkormányzati rendszert a kormány és az önkormányzatok intézményes párbeszédére 2006 végén létrehozott egyeztető fórum.
2008. január 30. szerda 20:06 - Hírextra

Az egyeztető fórumon döntést hoztak arról, hogy fővárosi kérdésekkel foglalkozó munkacsoportban a kerületek egyharmados képviselethez jutnak.

 A Bajnai Gordon szakminiszter és a települési oldalt képviselő Gémesi György érdekképviseleti vezető közös közleményükben a "rövid távon megoldható kérdések" elnevezésű munkacsoport feladatai között az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzési rendszerének áttekintését, az összeférhetetlenségi szabályok felülvizsgálatát, a körjegyzőség-alakítási feltételek enyhítésének ügyét említették.

Külön csoport foglalkozik továbbá az önkormányzatok normatív finanszírozási rendszerének felülvizsgálatával, a kötelező körjegyzőségek kialakításával, rendszerének korszerűsítésével.
Egy másik testület a jegyzői államigazgatási hatásköröket, az önkormányzati feladatok telepítésére vonatkozó szabályozás módosításának lehetőségeit vizsgálja meg.

A közlemény kitér arra is: az ülésen az önkormányzati oldal jelezte, hogy 2007-ben romlott a települések anyagi helyzete. A kormányoldal erre azt válaszolta, hogy a konvergenciaprogramhoz kapcsolódó szigorú gazdálkodás eredményeként a jövőben a "pozíciók folyamatos javulására" számítanak.

Közölték azt is: a kormány rendkívüli eljárásban kezdeményezi, és még februárban a parlament elé terjeszti az áfa-törvénynek az önkormányzati közétkeztetést érintő, többletterheket jelentő részének módosítását. Mint írják, a cél a "2007. évi állapot visszaállítása".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását